Pod czas porannych zakupów przechodziłam koło piekarni i zauważyłam rogaliki na wystawie. Czasami zdarzało mi się kupować takie. Tym razem postanowiłam nie iść na łatwiznę i postanowiłam zrobić je sama. Poszperałam na internecie i postanowiłam zrobić rogaliki według Ewy Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:)
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
250 g margaryny
łyżeczka cukru
50 g drożdży
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kocham rogaliki ;)) Już wiem,co wypróbuję za 2 tygodnie :)))
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają i pysznie!
OdpowiedzUsuńmoże warto wyłączyć weryfikację obrazkową?
nie ma to jak domowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentują :-D
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam domowych rogalików - czas się zmobilizować :)
OdpowiedzUsuńOj ja tez ,dawno nie jadlam takich okazow
OdpowiedzUsuńAle fajniusie:)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co drożdżowe, nieważne czy na słodko czy na słono. Twoje rogaliki mówią...bierz mnie.:)
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuń