Tydzień spokoju przełożył się na nowe kuchenne pomysły. Układając rzeczy w szafkach znalazłam kilka zapomnianych zapasów. Od razu postanowiłam je wykorzystać. Przy okazji wypróbowałam dżemy mojej mamy, pyszności:) nic nie zastąpi smaku domowego dżemu. Nie jestem w stanie zjeść kupnego dżemu, mimo, że norweskie są naprawdę smaczne nie umywają się do domowych. Wracając jednak do mojego wypieku, zobaczcie co można wymyśleć gdy ma się do dyspozycji dżem, miód i orzechy.
Składniki:
ciasto:
600 g mąki
300 g cukru
4 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 żółtka
300 g margaryny lub masła
łyżeczka sody
masa:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo
dżem wiśniowy
400 g orzechów włoskich
6 łyżki miodu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i mieszamy z miodem.
Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta na którą wykładamy 3/4 dżemu wiśniowego. Na wierzch kładziemy ostatnią część ciasta i smarujemy ją cienko pozostałym dżemem a następnie posypujemy wszystko orzechami z miodem. Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie ! Porywam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAleż piękne, efektowne i na pewno pyszne ciasto, mniam:) też mam dżemy od mamy, nie ma lepszych, niż domowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) oj zdecydowanie domowe najlepsze:)
UsuńCiasto robi wrażenie, moje gratulacje, udany wypiek :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
Usuńwygląda rewelacyjnie! miód, jabłka, orzechy - same dobroci :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam, mniam.... Mogę się oblizać, bo pysznie wygląda. Fajnie i pysznie wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńFantastyczne ciacho upiekłaś Justynko !!!
OdpowiedzUsuńprzepiękny i bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńOj Justynko ja poproszę taki duży kawałek tego cudownego ciasta :-) wygląda obłędnie, mniam :-)
OdpowiedzUsuńhaha nie ma problemu chętnie się podzielę:)
UsuńTo już kolejny przepis, któremu nie mogę się oprzeć. Ciasto wygląda tak wykwintnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję:)
Usuńojej!
OdpowiedzUsuńjaki pyszny przepis!
genialnie wygląda na zdjęciu i pewnie jeszcze lepiej smakuje!
pozdrawiam!
jesuswannatouchme.
<3
jest bardzo smaczny, polecam:)
UsuńPysznie wygląda :) Na pewno spróbuję go zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńAle pyszota ,cudowne ciacho.
OdpowiedzUsuńmmmm miód, jabłka, wiśnie i orzechy włoskie <3
OdpowiedzUsuńwszystko co najlepsze:)
Usuńpodoba mi się to ciacho, ma wszystko w sobie co lubię, przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że będzie smakować:)
UsuńJustynko: Rewelacja! "Przepysznie" wygląda, i te orzechy w miodzie: perfekcyjne na jesień.
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPrezentuje się fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńdziękuje, bardzo mi miło:)
UsuńŚwietne jest to ciasto, wspaniale skomponowane :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPyszności wyczarowałaś!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńMmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńOj, jakie cudowne ciasto. Pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńAle wspaniale wygląda! Sądzę, że nie poprzestałbym na jednym kawałku ;)
OdpowiedzUsuńhaha no trudno się oderwać:)
UsuńWow, mistrzowskie ciasto!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńmmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNa takie ciasto każdy się skusi:) Wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho, chociaż jeszcze nie pokusiłam się o jego samodzielne zrobienie...teraz czuję się zmotywowana :) pycha!
OdpowiedzUsuńTen orzechowy wierzch mnie zauroczył:)
OdpowiedzUsuńO rany wygląda genialnie! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWielkie wow :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!!!!
O wow, wygląda super! Chyba je zrobię, tylko z powidłami bo wiśni nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda, porywamy kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudowny wypiek! :-)
OdpowiedzUsuńoj mając takie składniki można wymyślić cuda :)
OdpowiedzUsuńTe wygląda ekstra! :) Ale bym zjadła na śniadanko :)
Porywam kawałek do jutrzejszej kawki ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho stworzyłaś, od razu mam ochotę na kawałek! Dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie zmiany!! Jest pięknie, przejrzyście!!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, musisz częściej robić porządki :P
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMało czasu mam na spacer w sieci, ale to ciasto to moja bajka.
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej kusi mnie pieczenie, wszystko przez te zdjęcia :-) Do tej pory za wiele w tej dziedzinie nie pokazałam.
OdpowiedzUsuńpycha:) pamiętam jak byłam mała to robiłam go z mamą :))
OdpowiedzUsuńKawa już się parzy, poproszę chociaż jeden kawałeczek :) Mniam
OdpowiedzUsuńSwietny jest ten przepis, a ciasto wyglada niesamowicie apetycznie!! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta , w którym przenikają się różne smaki i są wilgotne, winne , a orzechowy wierzch dopełnia smaki. Pysznie sfotografowane. zapisujęPozdrawiam
OdpowiedzUsuńpatrzenie sprawia mi bol... ze nie moge zjesc :P
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, mam ochotę zabrać sie do pieczenia juz teraz!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i obserwowania
http://blogmanekineko.blogspot.com/
Ciasto wygląda wspaniale jeszcze takiego nie jadłam :), piękny talerzyk ;) przydał by się do kolekcji :D
OdpowiedzUsuńcudne ;)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńMiodownik bardzo lubię, ale takiego z jabłkami i dżemem jeszcze nigdy nie jadłam. Ale myślę, że to faktycznie może być pyszne :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, mam nadzieję, że podzielisz się ze mną przynajmniej jednym kawałkiem.
Pozdrawiam :-)