Do świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników
Składniki:
ciasto
50 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
500 g mąki
opakowanie przyprawy piernikowej
200 g rodzynek
polewa
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się na początku chciał połączyć, wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego
Dla mnie święta to zapach pierniczków, pomarańczy oraz mandarynek :)
OdpowiedzUsuńo jakoś pomarańczy mandarynki nie jada się u ans na święta ale wiem, że duża ilość osób je wcina:)
UsuńPysznie wygląda. Zjadłabym teraz kawałek :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńdelicious...thanks for sharing
OdpowiedzUsuńthanx:)
UsuńAle apetycznie! i ta polewa - mniam!
OdpowiedzUsuńPS. Mam nadzieję, że zmiany na lepsze :P
dziękuję:) oczywiście, że na lepsze:)
UsuńWow, jadłabym! Z tego co wiem, bardzo trudno jest upiec ładną babką, a ta nawet wygląda ślicznie. Jestem pewna, że smakuje równie dobrze albo nawet lepiej! :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna więc polecam przepis:)
UsuńPyszna babeczka :) a ta polewa....mniam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie święta to zapach pierniczków, pomarańczy, kapusty, kompotu z suszu...grzanego wina :)
dziękuję:) o tak mam te same skojarzenia:)
Usuńwygląda tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńO mój Boże, to wygląda ekstra, mega smakowicie!! Przesyłam pozdrowienia z Krakowa!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga, gdzie zamieściłam nowy post z recenzją paletki Zoeva Naturally Yours. Będzie mi bardzo miło jeśli mnie zaobserwujesz:
http://blondivy.blogspot.com/
Dziękuję:)
UsuńMniam, wspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńUwielbiam wszystko co piernikowe i piernikiem jest!!! :-)))
OdpowiedzUsuńja też:)
Usuńapetyczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJa lubię zapachy migdałów i korzenne, piernika i grzybów.... czyli to wszystko co pachnie na święta
OdpowiedzUsuńBabę pyszną upiekłaś. aż ślinka cieknie :)
dziękuję:)
UsuńNo, no, no ale fajna babka. Muszę przyznać, że jeszcze piernikowej babki nie jadłam. Podoba mi się pomysł :D
OdpowiedzUsuńsuper babeczka;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńU mnie babki się piecze na Wielkanoc :) Może czas najwyższy zerwać z tą tradycją ;)
OdpowiedzUsuńja piekę je o każdej porze roku :)
UsuńO ta, święta to zdecydowanie pierniki i grzyby ale u nas jeszcze zupa rybna, taka specjalna na która czekamy cały rok :D
OdpowiedzUsuńpiękne babeczka:)
o nie zupy rybnej nie znoszę:) Dziękuję:)
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńWspaniały wypiek który cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle Baba! Piękna! Mój ulubiony świąteczny zapach to zapach sernika, który się piecze pomieszany z zapachem mielonego maku. Ach w ogóle w Święta to jest jedna wielka fuzja zapachowa- ale bardzo to lubię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) dobrze to określałaś:)
Usuńmniam...wygląda apetycznie! oj zrobiłaś nam chętkę tylko czy uda nam się upiec takie cudo ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje:) przepis nie jest trudny więc polecam:)
UsuńJak ta polewa pięknie spływa, mniam ! :-)))
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńWspaniała baba na swiąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBabka wspaniała :) Trzy tygodnie zleci szybciej niż się spodziewamy, ale za to jakie to będą fantastyczne trzy tygodnie - pełne cudownych aromatów, migających świeczek i robieniu dekoracji :) Najlepszy czas w roku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje:) Masz rację, mam nadzieje, że takie właśnie będą:)
UsuńMniam, mniam! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńhehe polecam więc przepis:)
UsuńBaba na bogato ,pycha.
OdpowiedzUsuńhaha można tak powiedzieć:)
UsuńBardzo apetyczna babeczka :) Musi pachnieć fantastycznie :) Święta kojarzą mi się z zapachem piernika, cytrusów i cynamonu ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńO rany,a le apetycznie wygląda! Taka pulchna i wyrośnięta ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPrzepiękna wyszła ci babka!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńŚlicznotka :) Ciekawe "połączenie" babki z piernikiem.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńbardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Poproszę kawałeczek do kawy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się spodobał ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam więc do zrobienia:)
UsuńBaba jak ta lala ^^
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńDrożdżowo - piernikowo - cudnie. Za samym piernikiem nie przepadam, ale ta wersja, prooszszsz bardzo.
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
UsuńPiękna baba, do tego z drożdóżwo - piernikowa, aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńchętnie sie podzielę:)
UsuńFajny pomysł na babkę :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję:)
UsuńNa taki pomysl wczesniej nie wpadlam - musi byc pyszna i do tego przypomina swieta ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńFajna babka. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajny pomysł, babka piernikowa - no rewelacja :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńŚwietny pomysł na babkę! Wygląda mega apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJuż czuję jej zapach ☺
OdpowiedzUsuńna pewno by ci się podobał smak również:)
Usuńjakoś nie przepadam za takimi ciastami
OdpowiedzUsuńPrzepysznie baba się prezentuje, uwielbam drożdżowe podkręcone cynamonem, a polewa bardzo interesująca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJako naftowa górniczka za życzenia dziękuję:-) I częstuję się pyszną babką:-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
Usuńto coś dla mojej mamy która uwielbia pierniki
OdpowiedzUsuńzrób jej prezent na święta i skorzystaj z przepisu:)
UsuńSuper wygląda, taka prawdziwa baba, pycha :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńsmakowita :)
OdpowiedzUsuńKawałeczek skubnę, pyszności dosłownie i to piernikowe
OdpowiedzUsuńdziękuje:) proszę bardzo, chętnie się podzielę;)
UsuńPrzyznam, że takiej babki jeszcze nie jadłam. Wygląda świetnie. Przepis od razu zapisuję:)
OdpowiedzUsuńAle ciacho!
OdpowiedzUsuńTaka babeczka pachnąca piernikiem to jest to :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńUwielbiam grudzień za te korzenne zapachy. Mają w sobie jakąś magię.
OdpowiedzUsuńKusząca pyszność!
OdpowiedzUsuńUwielbiam korzene wypieki :)
OdpowiedzUsuń