Chyba każdy próbował ten wypiek w
swoim życiu. Najbardziej chyba popularny warszawski relikt minionego systemu.
Zastanawialiście się skąd taka nazwa? Internet źródłem wiedzy wszelkiej. Istnieją dwie wersje,
pierwsza mówi, że nazwa pochodzi od trasy W-Z obok której istniała cukiernia,
druga z kolei stwierdza, ze podczas „normalizacji nazewnictwa” Wypiek Z Kremem
został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto
nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana,
polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto
przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix
śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się nic
nie oczekiwanego. Polewę najlepiej
uzyskać z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej. Można ją połączyć z żelatyna
aby uzyskać bardziej sprężysty efekt.
Moja wuzetka spotkała się
z bardzo miłym przyjęciem. Oczywiście wszystkim smakowała tylko nie mnie. Niestety
moja niechęć do bitej śmietany nie została przełamana nawet takim ciastem. Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez
awersji do śmietany.
Składniki:
ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 litr śmietany kremówki
2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny
aromat pomarańczowy
dżem wiśniowy.
polewa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki śmietany kwaśnej
łyżeczka żelatyny
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec mieszkamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wlewamy na brytfankę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy pod koniec ubijania żelatynę lub fix. Na sam koniec możemy dodać aromat zapachowy, ja dodałam pomarańczowy ale równie dobrze sprawdzi się rumowy czy migdałowy.
Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem a następnie układamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy przygotowaną polewą. A właśnie jak zrobić polewę? Roztopić margarynę i dodać do niej śmietanę i kakao. Na koniec do polewy dodajemy żelatynę i gotowa.
Ciasto można ozdobić bitą śmietaną wyciśniętą z szprycy. W tedy mamy ciasto którego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Smacznego:)
Rewelacyjnie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :) aaaaa no i niezłe zdjęcie ;-)
OdpowiedzUsuńJak na ciacha to tylko do Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńA to tez smaczne, znam i proszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wsadziłam cisto do piekarnika ale mam pewną obawę że jeszcze nie minie 30 minut a będzie zbytnio upieczony
OdpowiedzUsuń