Dzisiaj i jutro terroryzuje i okupuje przestrzeń kuchenną. Każdy od tej pory do końca tygodnia będzie tam wchodził na własną odpowiedzialność czyli musi się liczyć z stratowanie jak będę biegła do pieca, potrąceniem brytfanką czy dostaniem z żeliwnego barana. Jednym słowem u mnie czas wielkanocnych wypieków. W tym roku mam kilka zamówień więc ilość baba i mazurków będzie duża, z czym się wiąże duża ilość przepisów na blogu, mam nadzieje, że zdarzę zaprezentować je wam przed świętami, może ktoś się skusi skorzystać z przepisu.
Pomysł na babkę czekoladową odkryłam w zeszłym roku. Zazwyczaj na naszym stole były babki piaskowe albo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków.
130 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szklanka cukru
3 łyżki kakao
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczach skórkę a następnie wycisnąć z nich sok. Wszystkie sypkie składniki połączyć i przesiać przez sitko. Do utartego masła dodać cukier, po jednym jajku, a na końcu skórkę i sok z pomarańczy . Do masy wsypać stopniowo sypkie składniki i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy. Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego:)
fajnie się prezentuje i faktycznie jest taka inna:)
OdpowiedzUsuńAle się pysznie prezentuje!
OdpowiedzUsuńAle pyszności... czekolada, pomarańcza zawsze zgrany duet!:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, ja zaliczam się do grona wielbicieli czekolady połączonej z pomarańczą :)
OdpowiedzUsuńpołączenie czekolady i pomarańczy bardzo mi odpowiada
OdpowiedzUsuńPomaranczka z czekoladka zawsze kusi smakiem:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i pomarańcza..mniam..dziękuję za udział w akcji..ale poproszę chociaż o link do akcji pod przepisem..
OdpowiedzUsuńJa również proszę o link lub baner akcji we wpisie. Bez niego nie mogę zaakceptować przepisu.
OdpowiedzUsuńMmmmmmm.... moje ulubione połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńBabka pycha :)) Ja robiłam samą pomarańczową :)
OdpowiedzUsuńpołączenie czekolady z pomarańczą sprawdza się zawsze :-)
OdpowiedzUsuńbaba zapowiada się smakowicie :) czekam na kolejne wypieki :D
OdpowiedzUsuńCzekolada z pomarańczą pycha!! :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie czekolada i pomarańcza to najlepsze połączenie:)
OdpowiedzUsuńAle fajna babeczka!
OdpowiedzUsuńpołączenie pomarańczy i czekolady uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo moje smaki, lubię takie połączenia - pomarańcza i czekolada, mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper baba, takiej z nutą pomarańczową jeszcze nie jadłam. Ja w tym roku chyba też postawię na babę w wersji czekoladowej :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!! Aż ślinka pociekła...
OdpowiedzUsuńŁadnie wyszła babka! ; )
OdpowiedzUsuńPodoba mi się jej ozdobienie.
o jak słodko wyglądają te pomarańczowe cząsteczki wewnątrz babki :)
OdpowiedzUsuńna pewno musi być pyszna - wygląda bowiem obłędnie dobrze :)
Czekolada i pomarańcza - mniam:)
OdpowiedzUsuń