Składniki: ( na tortownicę o średnicy około 28 cm)
ciasto:
2 szklanki startej marchewki
3/4 kostki margaryny
1 1/2 szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
krem śmietankowy:
900 ml śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
krem pomarańczowy:
500 g dżemu pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach. Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy
Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z jego skórki. Smacznego:)
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, tort wygląda bardzoooo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNominuję i zapraszam za razem, do zabawy ... http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html
niebo w gębie... i tyle...
OdpowiedzUsuńMiałam okazję spróbować już takiego połączenia na imprezie imieninowej, ciasto wyśmienite, ale być może nie jestem tutaj obiektywna do końca ponieważ uwielbiam pomarańcza a w połączeniu z marchewką - dla mnie niebo w gębie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJaki piękny, ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie smaków mi się podoba:D
OdpowiedzUsuńAle okazale wyglada:)Chetnie bym podkradla kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudnie, połączenie smaków wydaje się idealnie pasować. Muszę kiedyś spróbować zrobić torcik z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWow! Apetycznie wygląda, tylko brać ogromny kawałek i wcinać. :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Ma śliczny pomarańczowy kolor :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, połączenie marchewki i pomarańczy to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńostatnio upiekłam piernik z marchewką, ale nie widziałam, że z pomarańczą można połączyć marchewkę :)
OdpowiedzUsuńna pewno w niedalekiej przyszłości wykorzystam Twój przepis, bo wygląda cudnie :)
Jak zawsze pysznie, kolorowo i genialnie :) Piękny tort! :)
OdpowiedzUsuńTwój tort urzeka mnie barwami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam torty. Kiedyś miałam okazję jeść ciasto marchewkowe i było super! Twój tort za to musi być zjawiskowy!
OdpowiedzUsuńAle jestem głodna teraz!!! ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale z chęcią bym posmakowała, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńale cudo :) wygląda fantastycznie... a połączenie bardzo ciekawe!!
OdpowiedzUsuńI jak się tu zmobilizować do odchudzania, kiedy pokazujesz takie smakołyki ?
OdpowiedzUsuńwspanialy torcik!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok! Mhmm, krem pomarańczowy i ciasto marchewkowe - chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńTaki tort wygląda jak wymarzony z bajki
OdpowiedzUsuń