Pierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy nim dłużej bo jak na razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g drożdży
masa krówkowa
Wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy go na 8 kawałków. Na każdy nakładamy łyżeczkę masy krówkowej i formujemy z ich rogaliki. Gotowe układamy na brytfance i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
nie ma to jak słodkie rogaliki:) mniam!
OdpowiedzUsuńRogaliki śliczne jak z cukierni. A i pewnie smaczne, jak z domowego wypieku (bo tylko takie są najlepsze). Nabrałam teraz ochoty na ciasto drożdżowe :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takiego rogalika mmm
OdpowiedzUsuńEee co ja tu będę się produkować. Każdy widzi jak wyglądają te cudeńka. A do tego masa krówkowa..litości kobieto:)
OdpowiedzUsuńKajmak! Ten rogalik już jest mój!
OdpowiedzUsuńmałe cudeńka idealne na jesienne słoty:)
OdpowiedzUsuńJak zgrabnie uformowane ;D
OdpowiedzUsuńDo takich rogalików pasuje kawa, ale dobra herbata również, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówki, a w rogalikach na pewno cudnie smakują. Pomysł świetny
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z kajmakiem, wyobrażam sobie jak smakowały :)
OdpowiedzUsuńJak z masą krówkową, to siłą trzeba by mnie od nich odciągać :)
OdpowiedzUsuńpychotka! pozdrawiam Norwegię :)
OdpowiedzUsuńRogaliki muszą byc pyszne,a w dodatku z masą kajmakową :)
OdpowiedzUsuńz masą korówkowa muszą być obłędne!
OdpowiedzUsuń