Składniki na 4 porcje:
3 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml śmietany 30%
250 mleka tłustego
2 łyżeczki masy krówkowej
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, cukier i śmietanę. Doprowadzamy wszystko do wrzenia tak aby cukier się się rozpuścił w między czasie i ściągamy garnek z ognia. Dodajemy żelatynę i masę krówkową i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Gotową masę przelewamy do filiżanek i zostawiamy w lodówce na około 4 godziny. Aby po tym czasie wyjąć panna cottę w filiżanki należy ją włożyć na chwile do ciepłej wody. Gdy ułożymy ją na talerzu następnie oblać sosem i można podawać do stołu:) Smacznego:)
Ale smacznie wygląda. I ten mus dookoła... Pycha. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser! Muszę zrobić podobny albo taki sam :)
OdpowiedzUsuńPycha:)sprobowalabym go z Wielka checia.Swietny deser:)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść bez końca, cudny deserek :-)
OdpowiedzUsuńkarmelowej wersji nie próbowałam, ciekawe
OdpowiedzUsuńNo karmelowa musi spotykać rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSkoro karmelowa to na pewno smaczna!
OdpowiedzUsuńTakiemu deserowi rzeczywiście bardzo ciężko się oprzeć. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno było smaczne!
OdpowiedzUsuńteż mam słabość do panna cotty ;)
OdpowiedzUsuń