piątek, 21 listopada 2014

Szarlotka z karmelem




Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany za strzał w  dziesiątkę. Mam nadzieje, że wam też zasmakuje.











Składniki:
400 g mąki
100 g cukru
250 g masła
2 jajka
200 g śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
8 dużych jabłek
lukier
puszka masy karmelowej





Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia. 
Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram ze skórki usuwając jednocześnie środki. Gotowe połówki jabłek wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach  na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego.















107 komentarzy:

  1. Fajne fale wyszły:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi zapachniało. Ummm... pyszności. Nie dość, że szarlotka to jeszcze ten karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda i musi być pyszne! Może być to tez super przepis na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie dobry pomysł na święta taka szarlotka na pewno się sprawdzi:)

      Usuń
  4. Wygląda fantastycznie :)
    Zapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    Szczegóły akcji oraz informacje, jak poprawnie zamieścić banerek:
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię szarlotkę w każdym wydaniu. Za karmelem też przepadam. Nic, tylko piec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, też jestem wielką fanką szarlotek:)

      Usuń
  6. Świetnie się prezentuje i pewnie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka na całego.Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno przepyszna! I jaki oryginalny kształt:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale i nietypowo :) Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetyczne ciasto, fajny pomysł z tym karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka leci na taką pyszną szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj Justynko jaka piękna i pyszna szarlotka, zapisuje sobie przepis i z chęcią taką zrobię, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłka i karmel-to musi byc pyszne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niezwykle zachęcająco!!! na pewno wypróbuję przepis, Mąż uwielbia szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotka wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie tylko jesień jest szarlotkowa. Moja rodzina by mnie z domu wymeldowała gdyby nie było szarlotki najbidniej raz na miesiąc. Czasem nawet robimy co tydzień w różnych odmianach. Fajny pomysł z karmelem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie ja tylko przez zimę szaleję z szarlotkami w kuchni latem jest tyle innych owoców:) cieszę się, że się spodobał:)

      Usuń
  17. uwielbiam to ciacho - jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto :D zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  19. każda szarlotka jest dla mnie idealna!

    OdpowiedzUsuń
  20. musi być pyszna <3

    _________________________________________
    najbardziej pożądana czekoladowa paletka cieni sezonu!
    + makijaż
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  21. super przepis :) a jak ślicznie takie górki jabłkowe wyglądają, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. musi być pyszna! bardzo ładnie się prezentuje :-)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda wspaniale, aż mi brakuje słów. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda rewelacyjnie, a ten dodatek karmelu po prostu bajka:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na szarlotkę to ja zawsze się wpraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale musi być smaczna z samego wyglądu bym ją zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo smacznie wygląda, jak małe poduszeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha dziękuję:) no w sumie tak , małe poduszki:)

      Usuń
  28. z karmelem? omg niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaka faja odrywana szarlotka, karmel cudnie go połączyłaś z w szarlotce

    OdpowiedzUsuń
  30. ale apetycznie, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Super się prezentuje!! I myslę, że świetnie smakuje!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Szarlotka jesienią to taki must bake, Twoja wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jaka wspaniała propozycja Justynko, śmiało połączyłas jabłka z pysznym karmelem , pięknie wyglada i wyobrażam sobie jej smak. Zapisuje przepis , dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) mam nadzieje, że skorzystasz z przepisu:)

      Usuń
  34. Wspaniały pomysł na szarlotkę...:)

    OdpowiedzUsuń
  35. super wygląda:) tym bardziej, że teraz jabłka tanie to można sobie testować jabłkowe przepisy do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  36. W życiu tak by mi to nie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  37. What a sweet temptation!!!
    Happy time
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  38. Justynko piszę się na jeden kawałek świata)

    OdpowiedzUsuń
  39. Pożarłabym całość :) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  40. to ja zamawiam mały kawałek takiej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  41. ta szarlotka to jest hit !! już wiem co mogę upiec w weekend - przepis cudowny !!

    OdpowiedzUsuń
  42. Też piekłam, pyszne jest to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  43. Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, a z dodatkiem cynamonu wprowadzają mnie w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia :-) To ciasto musi być obłędnie słodkie, a takie właśnie uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wyglądają przecudnie! Obawiam sie, ze bedę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń