Przepis na to ciasto widziałam już wcześniej ale dopiero teraz postanowiłam je zrobić. Dlaczego? Znalazłam go bowiem w norweskiej książce kucharskiej którą nie dawno zdobyłam. Stwierdziłam, że to będzie dobry początek przygody z przepisami z kuchni norweskiej. Oczywiście nie jest to żadne tradycyjne ciasto w tym regionie. Ot tak po prostu ktoś wrzucił taki przepis do działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie to ostatnia moja inspiracją tą książką. Co prawda przyznaje się, że w przepisie w środek ciasta wchodziła masa ale nie miałam czasu już na dodatkowe wyczyny kuchenne. Postanowiłam więc stworzyć uproszczoną wersje, nie oznacza to, że jest mniej smaczna:)
Składniki na blaszkę 25 na 35 cm:
ciasto:
6 jajek
szklanka kwaśnej śmietany 18%
szklanka cukru
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag masła
polewa:
300 g płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
150 g masła
Wykonanie:
Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po kolei wszystkie składniki mieszając je mikserem. Gdy wszystkie składniki będę dokładnie połączone, gotową masę przelewamy do przygotowanie wcześniej formy. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumieni.
W tym czasie masło roztapiamy na patelni i dodajemy cukier i mleko. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy migdały i wszystko razem gotujemy aż masa lekko nie zgęstnieje. Gotową możemy wlać na ciepłe ciasto i zapiec je jeszcze raz przez około 15 minut. Masa jest dosyć rzadka więc należy uważać aby nie spłynęła nam z ciasta (polecam zabezpieczyć boki ciasta papierem. Gotowe ciasto powinno poleżeć kilka godzin w lodówce w tedy uzyska najlepszy smak.
Pysznie wygląda tylko bym go podkradała,pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńjakie pozytywne zmiany odsłony bloga! super, bardzo mi się podoba, a ciasto no cóż mówić jak wszystkie Twoje wypieki dla mnie rewelacja! Pozdrowienia! :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zmiany się spodobały:)
UsuńUwielbiam! A Twój przepis podkradnę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga. Dopiero zaczynam: http://melladonna.blogspot.com/
dziękuję:)
UsuńAle smacznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńi jest bardzo smaczne, polecam:)
Usuńmigdałowiec musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńPiękne i apetyczne kosteczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJustynko ciasto rewelacyjne, świetny przepis :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńthis cake seems so delicious...
OdpowiedzUsuńi'm a new follower(ColorBlock) follow me back if you want
kisses
thanx:)
UsuńChętnie wypróbuje przepis na to ciasto. Uwielbiam migdały ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, jeszcze nie miałam styczności z kuchnią norweską:)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo smaczne ciasto zwłaszcza jak lubisz migdały w każdej ilości:)
UsuńFantastyczne ciasto :) Chętnie się poczęstuję!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńMiła odmiana szaty graficznej:)i ciasto pyszne:)
OdpowiedzUsuńLubię oglądać takie przepisy na ciasta z innych krajów- wydaje mi się że są totalnie innego smaku niż "typowe" polskie ciasta i zaraz mam ochotę na takie :) A wygląda naprawdę kusząco- no i idealne na tę porę roku..mm migdały:)
OdpowiedzUsuńbez problemu możesz to ciasto zrobić u siebie i jest bardzo smaczna więc polecam:)
Usuńmniam :)
OdpowiedzUsuńmniam :) aż mi się zachciało pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńTakie ciasto to dopiero musi pachnieć:)
OdpowiedzUsuńżebyś zgadła:)
UsuńCiekawy przepis, chętnie wypróbuję również!
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńwow, ale genialnie wygląda! jako miłośniczka migdałów jestem zobowiązana do wypróbowania Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie w takim razie :) nie zawiedziesz się:)
UsuńCiasto wygląda fajnie a najlepsze te chrupiące migdały na wierzchu.
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńCiastko migdałowe to moje ulubione. Właśnie te płatki migdałowe są najlepsze na cieście. Kusząco wygląda Twoje ciasto....:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie właśnie góra jest najsmaczniejsza:)
UsuńWygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńkiedyś piekłam podobne z warstwą glazury z migdałów na górze - najlepsze część ciasta ;)))
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńWygląda pięknie, a te przypieczone migdały, mniam... :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńNie robiłam, Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) polecam w takim razie:)
Usuńmmm... aż cieknie ślinka od samego oglądania zdjęć!
OdpowiedzUsuńmiło mi to słyszeć:)
UsuńFajne, że skusiłaś się na norweskie wypieki, przynajmniej będzie coś oryginalnego :)
OdpowiedzUsuństaram się szukać nowych pomysłów:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńZjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
Usuńciacho wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec wiec na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
http://przestrzen-piekna.blogspot.com/
polecam przepis:)
UsuńCiekawe ciasto, na śmietanie musi być bardzo delikatne, i te migdały na wierzchu - mniam!
OdpowiedzUsuńdokładnie takie jest:)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńŚwietne ciasto! Czekam na następne przepisy z kuchni norweskiej!
OdpowiedzUsuńna pewno jeszcze coś znajdę:)
UsuńTe chrupiące migdały na wierzchu...Pycha!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńZeskrobałabym wierzch na początek z łakomstwa:-)
OdpowiedzUsuńhaha ale spód też jest smaczny szkoda go zostawiać:)
Usuńależ to przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://take-my-style.blogspot.com/
dziękuję:)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam takie krajanki:)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPyszne ciacho moja droga.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam! Zjadłabym z chęcią, bo wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńono musi być wyjątkowe... <3
OdpowiedzUsuńdokładnie takie jest:)
UsuńKuszące te migdały na wierzchu :) chętnie bym zjadła kawałek...
OdpowiedzUsuńFajna,, babeczka,, na blogu :))
Ps.,, czary,, z kabaczka to niestety nie mój pomysł, mama dostała przepis od znajomej. Efekt jest naprawdę zaskakujący i godny polecenia :)
Pozdrawiam.
wykorzystam Twój przepis tak czy siak, zainteresował mnie:)
UsuńDziękuję:)
Świetne ciacho! To cos dla mnie. Lubie właśnie takie proste ciasta, bez mas! :-)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie najbardziej:)
UsuńNie próbowałam nigdy migdałowca, a migdały uwielbiam :) Zapożyczam przepis :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda pięknie, widać, że super urosło :) No i ta migdałowa polewa, pycha!
polecam przepis:)
UsuńIt look delicious !
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other ?
Kisses ,
Emily from PTT
thanx
Usuńwyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńjak zwykle śliczne zdjęcia:) dalej nie piekę ale miło mi się ogląda takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNonono kocham migdały a migdałowiec to już w ogóle :D
OdpowiedzUsuńja też:) polecam więc przepis nie pożałujesz:)
UsuńIDEALNY! TERAZ BĘDĘ MYŚLAŁA O NIM DO KOŃCA DNIA :)
OdpowiedzUsuńhaha miło mi:) może skorzystasz z przepisu i też sobie upieczesz takie słodkości?
UsuńPo prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle mi narobiłaś smaku :))) Ładnie się prezentuje mniam :]
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajne ciasteczko.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam ciasta migdałowe, a Twoje wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMusi smakować wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńdokładnie tak smakuje, polecam przepis:)
Usuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię na weekend! Dzięki za pomysł! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a że ma w sobie migdały, to nawet ta prezentacja mnie nie obchodzi bo tu smak najważniejszy, więc oddałabym pół lodówki za maleńki kawałeczek nawet gdyby się tak pięknie nie prezentował :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie, nigdy takiego nie robiłam i czas chyba wypróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka! *.*
ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie, a i książka bardzo inspirująca :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie zaprezentowanie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto muszę zrobić,wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na migdałowiec, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńo rany! cudne ciacho!
OdpowiedzUsuńfantastyczne to ciacho :) znajdzie się kawałeczek dla mnie? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto proste w wykonaniu, lubię takie i chętnie bym zjadła do kawki! :)
OdpowiedzUsuńale pyszne ciasta u ciebie dzisiaj znalazłam ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo zacne ciacho. Dziękuję za Twój wkład w akcję Kuchnia skandynawska. Zapraszam do edycji letniej teraz ;)
OdpowiedzUsuń