Zaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam żeby właśnie zrobić takie ciasto ale niestety łasuch pokręcił na taką propozycje nosem więc musiałam wymyśleć coś innego.A wy jak lubicie jeść rabarbar?
Składniki na formę o średnicy 40 cm
150 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
300 g mąki
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5l mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
około 800 g rabarbaru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W powstałym stożku robimy otwór i wbijamy tam jajka i dodajemy śmietanę. Masło kroimy na plastry i dodajemy na szczyt stożka. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę i oddzielamy 3/4 z całości. Większą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na formie. Następnie gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu. Smarujemy nim ciasto w formie. Rabarbar kroimy na kawałki i rozkładamy równomiernie na budyniu. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niej wąskie paski. Układamy je w formie kratki na rabarbarze, Wszystko posypujemy obficie cukrem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gdy cisto ostygnie można podawać. Smacznego.
Pysznie wygląda)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta tarta :-) muszę taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJaka piękna ta tarta! Uwielbiam ciasta z budyniem :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo smaczna:)
UsuńJa w dzieciństwie jadłam go w racuchach, a teraz najchętniej na kruchym cieście;)
OdpowiedzUsuńja najbardziej w wersji drożdżowym:)
UsuńBardzo apetyczne! Uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńbardzo lubie kruche ciasto w połaczeniu z rabarbarem :) smakowite :)
OdpowiedzUsuńproponuje więc wykorzystać przepis:)
UsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy:)
UsuńSezon na rabarbar uważam za oficjalnie rozpoczęty. Uwielbiam ciasta/tarty z rabarbarem i z wielką chęcią i apetytem pokusiłabym się na taki piękny kawałeczek. :) Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńdobrze, że nie tylko ja lubię tak rabarbar:)
UsuńUwielbiam ciasta z owocami. Bardzo lubię tarty. I bardzo lubię rabarbar. Ale pysznie u Ciebie. A ta krateczka na wierzchu jest cudna. I to jeszcze bardziej smakuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńOj, Justynko, taką tartę to ja chętnie :) super!!!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńPysznie się prezentuje, sięgam po kawałek, bo bardzo lubię ciasta z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńJaka śliczna krateczka. Mój rabarbar musi jeszcze podrosnąć. :)
OdpowiedzUsuńTeż się przymierzam do rabarbaru z budyniem, ale wciąż brak czasu. Wygląda zjawiskowo, mega kruchy spód. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpyszne ciacho :) bardzo lubię tarty i rabarbar :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPyszna tarta i bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńale narobiłaś mi smaku na rabarbar, pyszny, kwaskowy...:)
OdpowiedzUsuńdokładnie taki jest:)
Usuńuwielbiam takie połączenie :) pychota
OdpowiedzUsuńpolecam więc przepis:)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco,aż się prosi,żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam więc przepis:)
UsuńUwielbiam takie połączenia jak kruche ciasto i rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś gościła tarta z rabarbarem. Uwielbiam to ciasto i ten kwaskowy smak rabarbaru :) Pyszny przepis
OdpowiedzUsuńAbsolutnie uwielbiam! Pięknie Ci wyszła ta tarta :)
OdpowiedzUsuńTarta z rabarbarem to jest to:) uwielbiam wypieki z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto, z chęcią się przyłączę :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam tarty z rabarbarem, ale Twoja wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuńbiegniemy po rabarbar na rynek :) pycha
OdpowiedzUsuńtarta wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuń