Co zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam
Składniki na 10 drożdżówek:
50 g drożdży
500 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanka mleka
szklanka ksylitolu
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 jajka
0,5 kg śliwek
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić kruszonkę wystarczy wymieszać trzy łyżki mąki z taką samą ilością cukru i zalać nie wielką ilością tłuszczu tak aby powstały grudki). Gotowe drożdżówki pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumienią. Smacznego.
Uwielbiam wszystkie drożdżowy! Ze śliwkami jeszcze w tym roku nie jadłam
OdpowiedzUsuńto polecam:)
UsuńWyglądają pysznie! Fajny klimacik z tą chustą ;)
OdpowiedzUsuńWygladaja smacznie ;))
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńO tak, zdecydowanie przepis przyda się na nadmiar śliwek ;) Ja akurat mam węgierki, jeszcze są niedojrzałe, ale znów, i wtym roku będzie ich sporo ;)
OdpowiedzUsuńno to będą w sam raz do przepisu:)
UsuńJustyna cudowne drożdżówki i to jeszcze ze śliwkami....super :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFantastyczne wyszły ci te drożdżówki! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńAż tutaj czuję jak pachną :)
OdpowiedzUsuńno to teraz trzeba sobie takie zrobić:)
UsuńPyszne bułeczki, ze śliwkami muszą i pachnieć i smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńzgadza się i polecam spróbować:)
Usuńwyglądają pysznie! za śliwkami nie przepada, zmieniłabym np na truskawki i cała rodzina by się zajadała :)
OdpowiedzUsuńo truskawki to też dobry pomysł:)
UsuńWspaniale się prezentują Justynko, mniam :-)
OdpowiedzUsuńTakie drożdżówki na każdą okazję się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuńzgadza się:)
UsuńOj poczęstowałabym się taką drożdżówką bardzo chętnie! Ze śliwką najlepsze :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńPyszności, uwielbiam domowe drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam przepis:)
UsuńNie przepadam za śliwkami, ale szczerze mnie do tego zachęciłaś :) Niedługo zbliżają się kolejne wakacyjne wyjazdy, będą idealnie pasowały na podróż. Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń/http://zaczytana-oczytana.blogspot.com/
myślę, że sprawdzą się w podróży:)
UsuńPięknie wyglądają te drożdżówki, ze śliwkami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpyszne drożdżówki, porywam jedną! :)
OdpowiedzUsuńciekawa odmiana od pszennej drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń