sobota, 18 lipca 2015

Pełnoziarniste drożdżówki z śliwkami


Co zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam








Składniki na 10 drożdżówek:
50 g drożdży
500 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanka mleka
szklanka ksylitolu
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 jajka
0,5 kg śliwek




Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej  i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce  (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić kruszonkę wystarczy wymieszać trzy łyżki mąki z taką samą ilością cukru i zalać nie wielką ilością tłuszczu tak aby powstały grudki). Gotowe drożdżówki pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumienią. Smacznego.















29 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie drożdżowy! Ze śliwkami jeszcze w tym roku nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Fajny klimacik z tą chustą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja smacznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, zdecydowanie przepis przyda się na nadmiar śliwek ;) Ja akurat mam węgierki, jeszcze są niedojrzałe, ale znów, i wtym roku będzie ich sporo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyna cudowne drożdżówki i to jeszcze ze śliwkami....super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne wyszły ci te drożdżówki! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż tutaj czuję jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne bułeczki, ze śliwkami muszą i pachnieć i smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają pysznie! za śliwkami nie przepada, zmieniłabym np na truskawki i cała rodzina by się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale się prezentują Justynko, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie drożdżówki na każdą okazję się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj poczęstowałabym się taką drożdżówką bardzo chętnie! Ze śliwką najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności, uwielbiam domowe drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za śliwkami, ale szczerze mnie do tego zachęciłaś :) Niedługo zbliżają się kolejne wakacyjne wyjazdy, będą idealnie pasowały na podróż. Bardzo dziękuję :)
    /http://zaczytana-oczytana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają te drożdżówki, ze śliwkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne drożdżówki, porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawa odmiana od pszennej drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń