Odkładanie rzeczy na później i zamiatanie problemów pod dywan nie sprzyja ich rozwiązywaniu. Mimo, że staram się zawsze racjonalnie organizować swój czas i nie odkładać niczego na wieczne później również i mnie dopadła ta straszna choroba. Obiecałam tort urodzinowy łasuchowi mniejszemu i jakoś tak schodził tydzień za tygodniem i totalnie nie miałam czasu żeby go zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką dla kubków smakowych trzeba było wymyślić jakąś dekorację żeby nasycić również inne zmysły:) Efekt dekoracyjny możecie ocenić na dole, mam nadzieje, że się spodobał:) Tort został przyjęty z dużym entuzjazmem i bardzo szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki.
Skłądniki:
ciasto:
4 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
masa:
margaryna
0,5 litra mleka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 kieliszki ajerkoniaku
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie mieszkamy masę z mąką i kakaem. Następnie przelewamy masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania. Smacznego:)
ale super pomysł na tort! mega!
OdpowiedzUsuńAle czadowy!
OdpowiedzUsuńTort z taką ilością kolorowych draży na wierzchu, to tort w sam raz dla mnie :-D
OdpowiedzUsuńprezentuje się rewelacyjnie! zarówno z zewnątrz, jak i w przekroju :)
OdpowiedzUsuńAle mega cudownie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńPysznosci, ajerkoniak wto jest to;)
OdpowiedzUsuńidealne na urodziny <3
OdpowiedzUsuń