Długo zastanawiałam się czy zrobić to ciasto. Wygląda ono co prawda efektownie ale patrząc na przepis miałam wrażenie, że jest strasznie słodkie. Bardzo lubię słodycze ale zdecydowanie wole te mniej słodsze a o ciekawym wyrazistym smaku. W końcu jednak przyszedł ten dzień i moje ciasto zawitało w mojej kuchni. Postanowiłam jednak dokonać małych modyfikacji i ograniczyć trochę cukru w cukrze. W dolnej części ciasta nie ma bezy oraz zmniejszyłam ilość masy o połowę, może nie jest przez to zbyt efektywne wizualnie ale jak dla mnie było smaczne. Poniżej zostawiam podstawowy przepis z którego korzystałam, może któryś w was będzie chciał się maksymalnie dosłodzić.
ciasto:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
20 dag masła
4 żółtka
dżem porzeczkowy
beza:
4 białka
2 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe do posypania
masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnice u ugniatamy z nich ciasto. Gdy zrobimy jednolitą bryłę dzielimy ją na dwie części i układamy na blaszkach o takich samych rozmiarach. Następnie ciasta smarujemy dżemem.
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta. Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży się na nie bezy)
Część mleka odlewamy do szklanki a resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki dodajemy mąki dokładnie mieszamy je z mlekiem. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy rozpuszczoną mąkę i dokładnie mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masa ma być jednolita, należy uważać aby nie zważyć masy.
Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masa ma być jednolita, należy uważać aby nie zważyć masy.
Na spód układamy jeden kawałek ciasta z bezą przykrywamy go masą i kładziemy na wierzch drugą część ciasta posypaną migdałami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego:)
wygląda przepysznie, nie jestem na 100 % pewna czy takie same, ale bardzo podobne robi moja siostra i jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, pomimo braku dolnej bezy
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, to musi być prawdziwa pychotka ;)
OdpowiedzUsuńoj jest smaczne, w sam raz dla łasuchów:)
UsuńJa robię bardzo podobne ciasto, nazywa się "Pani Walewska", także na kruchym cieście, z krem i dżemem, ja daję porzeczkowy albo wiśniowy. Ciasto jest naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńto jest to samo ciasto, funkcjonuje ono pod dwoma nazwami:) Jedni mówią na to pychotka inni pani walewska:D
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńNo właśnie przepis coś i mówił, że go znam tylko który to był? tak jak Helen pisze znam jako " Panią Walewską" i ciasto jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńtak to pani walewska:)
UsuńTo ciasto jest świetne. Teraz kiedy jest zimno częściej sięgam po słodkości. Tak więc taki kawałek chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń"Pani Walewska" we własnej osobie. Pycha
OdpowiedzUsuńo jakie fajne ciacho schrupałabym
OdpowiedzUsuńO rany...ale pychotka..
OdpowiedzUsuńjak zwykle pysznie
OdpowiedzUsuńomnomnom pysznie!
OdpowiedzUsuńZnam to ciacho,jest meeeeega dobre:)
OdpowiedzUsuńoch jakie pyszności! <3
OdpowiedzUsuńSzkoda że ja takich pyszności jeść nie mogę:(
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Bardzo słodkie, ale smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie, może sama się skuszę i spróbuję takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :)
wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMMMM nieziemsko to wyglada :D
OdpowiedzUsuńaż slinka cieknie ;p
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
WIELKA WYPRZEDAZ KSIĄŻEK U MNIE NA BLOGU! :D
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaku !:P
OdpowiedzUsuńJak będę miała wolną chwilę to na pewno taaakie upiekę! <3 maksymalnie dosłodzone!
OdpowiedzUsuńfajne ciasto, ja to bardzo lubię takie migdały na cieście
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, jedno z moich ulubionych! Wspaniale Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta słodkie aż do obrzydzenia. To wygląda cudnie. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pychotki-dzięki tej piance:) obserwuję i zapraszam również do mnie, pozdrawiam:*)
OdpowiedzUsuńświetny blog i notka :3
OdpowiedzUsuńdlatego ZAOBSERWOWAŁAM i liczę na to samo z Twojej strony ;*
http://my-secret-dreamx3.blogspot.com
http://my-secret-dreamx3.blogspot.com
nie widzę tylko ile wchodzi tu budyniu - nie ma go w składnikach
OdpowiedzUsuńnie ma budyniu bo robisz go sama z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej:) jeśli chcesz dodać gotowy budyń z torebki, wystarczy przygotować jeden zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zimnego utrzeć z masłem i będziesz mieć gotową masę:)
UsuńTo ja też wolałabym jednak tą wersję odcukrzoną jeśli można :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście zapowiada się na przesłodko słodkie ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńpoczęstuj, tylko takim większym kawałkiem... :)
OdpowiedzUsuńmm migdały :D
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaardzo apetyczne :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i dwa kawałki zabieramy !!!
Tapenda
Dla mnie wygląda dobrze. Zjadłabym słodki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPychotka zachwycająca !
OdpowiedzUsuńCiastko podane na takim ślicznym talerzyku od razu smakuje lepiej!<3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pychotkę, moja teściowa robi genialną:)
OdpowiedzUsuńWow Yummy now iam soooo hungry :D :(
OdpowiedzUsuńMaybe you like to follow each other :)
Love,
http://eyeloveeyecatcher.blogspot.de/
Ja bym zjadła takie ciacho w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńja też modyfikuję przepisy na słodycze i ograniczam w nich cukier. Wygląda pięknie, mimo tego że twierdzisz że nie do końca efektownie. Uwielbiam płatki migdałów - wyglądają zawsze pięknie i dają super chrupkość.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Pięknie wygląda ta pychotka! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńWow, u Ciebie też pychotka z bezą. Cudnie to kusi!!!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam wyglda cudownie
OdpowiedzUsuńhttp://rozaliafashion.blogspot.com/2014/01/winter-winter.html
Pyszne ciacho z migdałami. Do kawki idealne :-)
OdpowiedzUsuńpyszne warstwy, zachęciłaś mnie do wypieku:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco! Oj, skuszę się... :)
OdpowiedzUsuńTo faktycznie bardzo efektowne ciasto... Wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńo mniam! :)
OdpowiedzUsuńtez czasem robie to ciasto - pracochlonne ale smakuje swietnie :)
OdpowiedzUsuńPokusiłabym się o wersję z większą dawką cukru ;-)
OdpowiedzUsuńwyglada wspaniale, ale smaka narobilas!
OdpowiedzUsuńhttp://huge-fridge.blogspot.com/
Nigdy nie jadłam tego ciasta, a tyle o nim słyszałam :) wygląda świetnie!!!!
OdpowiedzUsuńMniam, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta <3 mogłabym zjeść 3 kawałki jednym tchem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) ja bym zrobiła z pełnej porcji :D
OdpowiedzUsuńPyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że zjadłabym nawet bez cukru, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) ja jestem łasuch więc wcinałabym je z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuńprzez Ciebie zawsze jestem glodna :c
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam słodycze, ale jeśli chodzi o ciasta to wolę coś mniej słodkiego. Wygląda smakowicie;-)
OdpowiedzUsuńwww.sandicious.blogspot.com
cudowny deser!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda fantastycznie:)
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam.
no nie mogę zawsze od Ciebie głodna wychodzę hehe ...ciasto wygląda fantastycznie <3 !
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne i pewnie jeszcze lepsze w smaku
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się palce lizać! zresztą nazwa mówi sama za siebie :)
OdpowiedzUsuńpiękny talerz!
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek ciacha z przyjemnością !
Musze kiedysz zrobic takie ciasto...wyglada pycha
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń