Jeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.
Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się ma. A mnie wyszło całkiem smaczne ciasto, na tyle dobrze, że łasuch nie chciał się nikim z nim dzielić.
Składniki:
ciasto :
40 dag masła
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
masa:
2 budynie
1l mleka
6 łyżek cukru
kostka masła
200 g płatków migdałowych
aromat migdałowy
ciasto kokosowe:
5 białek
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy aż do połączenia składników. Gotową gęsto masę przekładamy do prostokątnej formy, równomiernie rozsmarowujemy ją i wkładamy całą formę do piekarnika. Ciasto pieczemy 40 minut w temp 180 stopni.
W tym samym czasie gdy będzie piekł się spód ciasta, gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie on gotowy to zostawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem na jednolita masę a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy migdały i wszystko razem mieszamy.
Gdy ciasto będzie zimne układamy na nim gotową masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Na koniec delikatnie wsypujemy wiórki kokosowe, dalej mieszając. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach aż się zarumieni. Gdy będzie zimna kładziemy ją na wierzch ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe od razu do podania. Smacznego.
Pysznie wygląda bym tylko jadła co chwila.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
Usuńno proszę, jak się chce, to można sobie poradzić nawet z kapryśnym piekarnikiem :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńBardzo pomysłowe ciasto, tez uwielbiam rafaello, sama najczęsciej robię na herbatnikach:)
OdpowiedzUsuńdziękuje:) też robię na herbatnikach ale akurat nie miałam ich pod ręką:)
UsuńJustynko świetnie to wymysliłaś, ciacho wygląda pysznie, tym bardziej że są tak moje ulubione kokosy :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńOOooooo mniamiiii :D jak na ciasteczkowego potwora przystało, pożarłabym wszystko w całości :) hehehe
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello, chociaż nigdy sama go nie robiłam, za to moja mama robi pyszne :)
Pozdrawiam :)
Daria
ja też bardzo lubię rafaello:)
UsuńPomysłowo i pysznie :) uwielbiam kokosowe smaki..
OdpowiedzUsuńJak z kokosem to ja zjem wszystko :)
OdpowiedzUsuńteż lubię kokos:)
UsuńJak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńi jest bardzo smaczne,polecam:)
UsuńJako fanka kokosu muszę stwierdzić, ze ciasto jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńi założę się że jest 12345676543 od zwykłch rafaello!
OdpowiedzUsuńjest smaczne:)
Usuńlepsze*
OdpowiedzUsuńjest smaczne:)
Usuńzajadałabym się gdybym tylko miała możliwość <3
OdpowiedzUsuńwięc musisz wykorzystać przepis i upiec:)
Usuńpyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPomysłowa wersja rafaello :) Moja ulubiona to ta na krakersach, ale twoje ciasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńteż lubię na krakersach:)
Usuńświetnie wygląda, uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ja tez lubię kokos:)
Usuńpo samych zdjęciach widać że pyszne ! ;D
OdpowiedzUsuńjest smaczne , polecam:)
UsuńJustynko, z potrzeb chwili(i braku odpowiednich wydawałoby się narzędzi) powstają najlepsze przepisy! Twój na pewno do takich się zalicza, bo ta wersja Rafaello wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) dokładnie tak jest potrzeba matką wynalazku:)
UsuńPysznie wygląda :) Uwielbiam wszystko co z kokosem :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńWygladaja znakomicie! kusza!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPomysłowa propozycja ☺
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńŚwietnie to wymyśliłaś. Chętnie zjadłabym taki kawałek, bo to moje smaki i kokos i migdały... No i oczywiście RAFAELLO :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńczyli jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
OdpowiedzUsuńdzięki zepsutemu piekarnikowi mogłaś spróbować rafaello w innej odsłonie. Ja nie przepadam za biszkoptem, więc chętnie spróbowałabym takiej wersji :)
dokładnie:) trzeba korzystać z czego się ma:)
Usuńale pychota! świetnie Ci wyszło
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo fajna wersja, i bez biszkoptu, grunt że sobie radzisz
OdpowiedzUsuńdziękuję, staram się:)
Usuńmniamuśne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńChętnie bym skosztowała!:-)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
Usuńależ pyszności tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuństaram się robić smaczne rzeczy:)
Usuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńObłędnie wygląda Twoje raffaello!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho!
dziękuję:)
UsuńJa się przymierzam do swojego rafaello, ale tyłek mi rośnie ostatnio w zaskakującym tempie i tak odkładam to na później, ale w tym tygodniu nie odpuszczę...!
OdpowiedzUsuńaa tam poćwiczysz i zejdzie :) trzeba sobie czasem osłodzić życie:)
UsuńBardzo pyszne być musi:)
OdpowiedzUsuńjest smaczne polecam:)
UsuńWygląda cudnie! U mnie piekarnik, też zepsuty, więc wszystkiego nie da rady piec:((
OdpowiedzUsuńno to zostają Ci ciasta bez pieczenia:)
UsuńJak dla mnie bomba :) chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńJa to nie umiem kompletnie piec ciast, dlatego podziwiam to podwójnie ;) Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam kokosy, to ciasto jest niesamowite :D
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię kokos:) dziękuję:)
UsuńJuż za sam wygląd 5 !
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCo za wspanialy wyglad ma to twoje cisto! Kokos jest moim ulubionym dodatkiem do ciasta, wiec jak najbardziej cos specjalnego dla mnie: Dziekuje za przepis!! Pozdrawiam serdecznie:):)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńja rafaello robię tylko na słonych krakersach, następnego dnia jest przepyszne. mam ochotę teraz wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
a też lubie tę wersję:)
Usuńkażdne danie czy deser według własnego przepisu jest najlepsze a potrzeba matką wynalazków ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńAle masz pomysły, gratuluję.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńKurczę nawet nie wiesz jakie mi smaka narobiłaś! Mniam ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie, buziaki ;*
OdpowiedzUsuństaram się:)
Usuńale narobilas smaka z rana :)
OdpowiedzUsuńpychota!!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńrany jak ja kocham rafaello!!!!!
OdpowiedzUsuńja też:)
UsuńTo ja jeszcze nie skomentowałam? Ciacho wygląda powalająco,chętnie bym je zjadła:)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham to ciasto to Ty nawet nie wiesz <3
OdpowiedzUsuńno to teraz trzeba wypróbować przepis:)
Usuńo rety ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
Usuńrównież lubię raffaello ale robię je na herbatnikach :)
OdpowiedzUsuńteż czasami robię ale akurat nie miałam herbatników w domu:)
UsuńJaaaaki ciekawy przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajny pomysł :) ciasto pysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:*)
dziękuję:)
Usuńmmm smakowicie użyję! może zmobilizuję się zdjęciami i w weekend sama zrobię!
OdpowiedzUsuńpolecam, warto:)
UsuńStrasznie podoba mi się spód tego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić tylko spód, sam też jest smaczny:)
Usuńja na krakersach robię, albo herbatnikach :)
OdpowiedzUsuńMniam.. wieki już go nie jadłam!
też taką wersję robię czasem:)
UsuńPoproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńWspaniałe ciacho :D, kocham wszystko co ma kokos - mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńWygląda wspaniale, mniam!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo fajny pomysł! Ja też kocham rafaello. Mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBoski Rafaello :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSpodziewałam się więcej pracy przy tym cieście!
OdpowiedzUsuńMuszę też takie rafaello wypróbowac.
polecam, bardzo smaczne:)
Usuńojej co za pyszności!
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na to cudo!!! Tydzień temu robiłam jedno z ciast które pokazałaś na blogu pyszności :*
OdpowiedzUsuńnie w moim stylu, ale pewnie większości by smakowało:))
OdpowiedzUsuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńwow! ale pysznosci. nie umiem piec ani gotować ale jak widze takie cuda to jestem zainspirowana i mam chęć do działania :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnej obserwacji :) http://gabrielakugla.blogspot.com/
Uwielbiam kokos, a ciacho wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji Rafaello jeszcze nie widziałam, ani nie jadłam, ale wygląda pięknie, zwłaszcza ten przyrumieniony kokosek - pyszności!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. jadłam wiele odmian tego ciasta, ale z taką spotykam się pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na taki "raj dla podniebienia" :)
OdpowiedzUsuńGdybym potrafiła piec byłabym bardzo gruba !
OdpowiedzUsuńja też bym się tymi pysznościami z nikim nie podzieliła :)
OdpowiedzUsuń