Kolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej. Jego dużą zaletą jest możliwość odrywania kawałków i nie wysłuchiwania pokrzykiwań : "ukrój mi!"
Składniki na blaszkę 30 cm
25 g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
400 g mąki
2 jajka
3 łyżki masła
do smakowania:
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy na rondlu i dodajemy do zaczynu. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Gdy będzie elastyczne i nie będzie się kleić należy miskę przykryć szmatką i dostawić do ciepłego miejsca na około 20 minut. W tym czasie masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy kakao i cukier. Wszystko razem mieszamy i możemy poczekać aż cukier się lekko zeszkli. Następnie rozwałkowujemy ciasto i smarujemy go rozpuszczonym masłem z kakaem. Kroimy ciasto na paski i układamy je jeden na drugim. Ostatnim krokiem jest przekrojenie ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 40 minut / 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe możemy odrywać i delektować się smakiem, smacznego.
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie odrywane, do kawy, do herbaty, w towarzystwie kogoś miłego...
dokładnie do kawy jest to idealny dodatek:)
UsuńPycha! Drożdżowe z kubkiem gorącego kakao- najlepszy umilacz na dzisiejszą pogodę:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) dokładnie tak:)
UsuńPięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, polecam:)
UsuńOj oderwałabym solidną porcję :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńPysznie wygląda. Muszę w końcu zrobić takiego odrywańca :-)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńZnowu mnie zabiłaś sowim wypiekiem, jak Ty to robisz tego ja nie wiem!!!
OdpowiedzUsuńxoxo
http://pandamone.blogspot.com
haha staram się staram:)
UsuńNie dość, ze smaczne, to jeszcze świetnie wygląda!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, a jak musi smakować!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie, polecam:)
UsuńZnakomite, a wyglądają jak przypalone tosty :))
OdpowiedzUsuńhaha w sumie nie wpadłam na takie porównanie:)
UsuńFantastyczne ciacho! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńDoskonały pomysł na porcjowanie ciasta. Pysznie, ładnie i tak zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńte chlebki są pyszne i to w wersji na słono i słodko :)
OdpowiedzUsuńJa przerobiłam już wiele wersji drożdżowych ,ale tej jeszcze nie ,pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńpolecam więc:)
UsuńMmm, uwielbiam takie ciasta do odrywania :) Z kakao musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, jest bardzo smaczne, polecam jak lubisz takie wypieki:)
Usuńbardzo dobre ciasto :)
OdpowiedzUsuńja znam wersję z cynamonem, z kakao pewnie jeszcze lepsze :)
ps. piękne zdjęcia :)
dziękuję:) a wersja cynamonowa równie smaczna, polecam:)
UsuńUwielbiam drożdżowe ciacha do odrywania! Pycha!
OdpowiedzUsuńWypiek z gatunku takich, którym nie można się oprzeć!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńExtra wygląda i na pewno tak tez smakowało!:-)
OdpowiedzUsuńbyło bardzo smaczne, polecam przepis:)
UsuńBardzo lubię drożdżowe wypieki, muszę kiedyś zrobić takiego odrywańca.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSzkoda, że dzisiaj do porannej kawy takiego nie miałam:)
OdpowiedzUsuńno to polecam dzisiaj zrobić aby jutro rano nie powtórzyć tego błędu:)
UsuńKolejny przepis na moje ulubione drożdżowe ciasto, kapitalnie zawiniety i można go jeść odrywając kawałki, co najbardziej uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja jestem fanem drożdżowych wypieków:)
UsuńZnakomite drożdżowe, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto i bardzo apetyczne. Odrywam kawałek do kawki :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok!!!!!
OdpowiedzUsuńJaki fajny odrywaniec, do kawki super. :-)
OdpowiedzUsuńzgadzam się:)
UsuńŚwietne ciacho, uwielbiam drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńRobiłem wczoraj podobne, tylko z jabłkiem! Pycha :>
OdpowiedzUsuńo z jabłkiem nie próbowałam:) przetestuje z chęcią:)
UsuńMam ochotę na takie :))
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń