czwartek, 4 kwietnia 2013

Szarlotka

Po świątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. 

Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
250 g masła
4 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki
szklanka cukru
1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z  sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice.   Dodajemy cukier  śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Jeżeli posiadamy gotowe tarte jabłka do szarlotki to wykładamy ja na ciasto a jeżeli nie to obieramy je i kroimy na plastry  smażymy na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( należy uważać aby ich nie przypalić) Pozostałą część ciasta możemy albo rozwałkować i ułożyć na wierzch ciasta albo tak jak zrobiłam to ja pociąć w plastry i ułożyć na przemiennie. Smacznego!:)






16 komentarzy:

  1. Klasyk, pyszna szarlotka z krateczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam :) dawno nie piekłam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto:)
    Ps. Gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka elegancka krateczka, najbardziej lubię klasyczne wypieki właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentuje.
    Jak nie wiem co upiec to najczęściej pada właśnie na szarlotkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio też mi szarlotka "chodzi" po głowie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj marzy mi sie juz szarlotka, ale ze swiezo zerwanych jablek! Albo crumble z takich kwasnych, prosto z drzewa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi apetytu :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie jest powracać do sprawdzonych, klasycznych smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką szarlotkę robi moja mama:) Pyszna i pachnąca:) Pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster blog: http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-wyroznienie-od-orci.html , zapraszam do zabawy i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm... szarlotka z krateczką... Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarotka zawsze jest pyszna!
    Twoja wygląda bardzo apetycznie! :)
    Pozdrawiam ciepło i życzę miłej środy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. szarlotki bardzo lubię,śliczna krateczka

    OdpowiedzUsuń