Dzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie powinien was zdziwić. Czasami można znaleźć ten przepis pod nazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam.
kostka margaryny
puszka masy makowej
5 soczystych jabłek
7 jajek
9 łyżek kaszy mannej
4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel aromatu migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g rodzynek
150 g posiekanych orzechów włoskich
Skórka z pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
polewa czekoladowa
garść wiórek kokosowych
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Mniam, zjadłabym chętnie kawałeczek
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
UsuńMuszę Mamie ten przepis sprzedać :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo smaczne:)
Usuńfajny pomysł na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńCudne ciacho, wygląda pysznie. Bardzo ciekawy pomysł na dodanie masy makowej :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJustynko, dawno nie robiłam tego ciasta, narobiłaś mi takiego apetytu, że teraz chyba się wezmę za zrobienie takiego makowca, jest mega pyszny!!!
OdpowiedzUsuńdokładnie:) warto przypomnieć sobie ten smak:)
Usuńyummy...it seems so delicious...i really like to taste it
OdpowiedzUsuńkisses
thanx:)
UsuńZnam tę wersję szarlotki, smakuje równie pysznie jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńFajne ciacho! Dużo bakalii - tak lubię! :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńznam to ciasto pod nazwą makowiec japoński, jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńteż się spotkałam z tą nazwą:)
UsuńPychotka :) Ja zawsze dodaję jabłka starte na tarce o dużych oczkach :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że też można by tutaj takie zrobić:)
UsuńBardzo fajna szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńChyba kiedyś jadłam takie ciasto. Bardzo mi smakowało. Jeśli to takie samo, to warto je zrobić Naprawdę jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to to samo ale jak wypróbujesz przepis to się dowiesz:)
UsuńŚwietnie wygląda :) Muszę też ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńUwielbiam tą wersję....soczyste, delikatne , przepyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńdokładnie takie jest:)
UsuńWygląda bardzo cieawie i apetycznie!
OdpowiedzUsuńi dokładnie takie jest:)
UsuńUwielbiam to ciasto, znam je pod nazwą makowiec meksykański :)
OdpowiedzUsuńteż spotkałam się z tą nazwą:)
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTo jest moja ulubiona szarlotka , pysznie wilgotne ciasto.
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPycha- ja robiłam na Święta makowiec japoński- o szarlotce jeszcze nie słyszałam- a chętnie wypróbuję Twój przepis Justynko, bo ciacho wygląda imponująco:)
OdpowiedzUsuńto jest to samo ciasto tylko ma kilka nazw:)
UsuńFajna alternatywa dla polskiej szarlotki, brzmi i wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować zrobić takie ciacho:)
UsuńSwietny przepis! Pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńto najsmaczniejszy makowiec z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, bardzo je lubię, pycha!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść i jeść!
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś w końcu ja robię:)
OdpowiedzUsuńRobię dość podobny makowiec japoński. Smakowite ciasto! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! super przepisy ! Świetny blog ! Obserwuję ! ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z makiem, cudne! :)
OdpowiedzUsuń