środa, 10 lipca 2013

Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:)



Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji:

2 szklanki płatków owsianych
200 g startej marchewki na dużych oczkach
350 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki stewii lub ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie
2 jajka




Wykonanie:
Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie możemy pokroić i jest gotowe do zjedzenia. Smacznego:)









26 komentarzy:

  1. lubię odchudzone ciasta, a na diecie chyba nie umiem być:P ciągle mówię, że pójde i wolę ćwiczyć niż diety stosować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe zawsze jest super. A w wersji lżejszej jeszcze bardziej kusi:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciasto, czasami potrzeba czegoś lżejszego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie marchewkowe smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego jeszcze nie jadłam, ale przydałoby się, bo lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiony przepis-mąż na diecie,ale takiego ciasta pewnie miałby ochotę skubnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię marchewkowe bardzo, a ta wersja super, zapisuję jak się skończą owoce to zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis :) warto zapisać !!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetyczne ciacho,no i bez mąki,muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za udzia w akcji. Ciacho super, uwielbiam marchewkowe wypieki. Zapraszam do mnie, również znjadziesz przepis na marchewkowe w wersji light:)
    http://mania-gotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta i muffinki marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię ciasto marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię ciasta marchewkowe, wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie wygląda to ciasto :) Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ... a takiej wersji jeszcze nie znałam. Czasem może się przydać:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie brzmi, przepis zgarniam do zrobienia obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a co jezeli by to tego ciasta dodac przyprawe piernikową i miód?????? mozna by było czy je zepsuje?????

    OdpowiedzUsuń
  18. oj tak! zdrowa wersja jestem bardzo za:)
    właśnie szukam zdrowych słodkości !:)
    Ta jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie robiłam bez cukru. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. muszę je sobie koniecznie zapisać! Musi być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak się zastanawiam, czy ten proszek do pieczenia rzeczywiście jest tu konieczny? Tymczasem czekam na jesień, żeby wypróbować, bo na razie za dużo owoców sezonowych do przerobienia na bardziej lub mniej zdrowe słodycze.

    OdpowiedzUsuń
  22. O, to brzmi ciekawie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A co to jest stewia lub ksyliotol? ???

    OdpowiedzUsuń