Moich eksperymentów z ciastem drożdżowym ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis an chałkę, chodził za mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni) Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:)
Składniki:
50 g drożdży
700 g mąki
50 g masła rozpuszczonego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
3 jajka
garść płatków migdałowych
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło, sól, cukier i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
pięknie wygląda! uwielbiam wszystko co drożdzowe
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, ja tez przepadam za ciastem drożdżowym:)
UsuńPoproszę kawałek :) Idealna!
OdpowiedzUsuńdziękuje:) niestety już się skończyła ale mam w zamian pączki:D
UsuńPrześliczna! Zjadłabym takiej domowej chałki i do tego mleko... pycha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) tez lubię takie połączenia:d
UsuńBardzo lubię chałki, Twoja wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńMniam :) śliczna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPięknie wyrosła, ślicznie wygląda. Na pewno bardzo, bardzo smakowała :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:) oj bardzo bardzo:D już się przymierzam do kolejnej:)
UsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńdomowa chałka i kakao = rewelacyjne śniadanko ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie, A
też lubię takie połączenia:)
UsuńJaka puszysta Ci wyszła :) Cudeńko :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:) tak puszysta, że jak była świeża to bardzo źle się kroiło:)
Usuńcudowna chałka, taka pulchniutka i te migdały..;)
OdpowiedzUsuńWyszła pięknie:) chętnie bym zjadła taką pajdkę;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) niestety już się skończyła:)
Usuńpyyyycha!!
OdpowiedzUsuńhttp://rozaliafashion.blogspot.com/2014/02/basn-sukieneczka.html
dziękuję:)
Usuńale taka domowa chałka musi być pyszna! ♥
OdpowiedzUsuńtaka jest najlepsza:d
UsuńZa mną też chodzi chałka może w końcu ją zrobię ta pysznie wygląda :) Zapraszam do mnie na domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis:)
UsuńAż mi ślinka cieknie mmm :) Dobrze, że jadę do mamy na weekend hihi :D
OdpowiedzUsuńmniam :D
OdpowiedzUsuńsuper Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam chałkę! Mój sąsiad kiedyś pracował w piekarni i codziennie przynosił mi świeżą, ciepłą chałeczkę :-) Muszę spróbować takiej z migdałami :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz u mnie!
http://itsmyowncatwalk.blogspot.com/
ale Ci dobrze, rozpieszcza Cię:d
UsuńUwielbiam wszystko co drożdzowe
OdpowiedzUsuńja też:)
UsuńKusisz,kusisz!!!
OdpowiedzUsuństaram się jak zawsze:d
Usuńsuper wygląda ;) super pomysł :P
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńO matko ale udany wypiek. aż mi zapachniało:) pamiętam z dzieciństwa zapach świeżej chałki takiej jeszcze ciepłej:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wyrosła jak nigdy:) tez mi się kojarzy z dzieciństwem, taka kanapka posmarowana miodem:)
Usuńohh ! Wygladda przepysznie, az mnie naszla ochota na taka chałwe ;)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
dziękuję oj warta taka chałka spróbowania:d polecam przepis:)
UsuńOhh !!!
OdpowiedzUsuńJaka cudowna ! Mniam - wieki nie jadłam chałki :(
dziękuję:) polecam przepis:D
Usuńmniaaam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńja też nie umiem się oprzeć:D
Usuńchyba muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo smaczne:)
UsuńTakie chałki są smaczne, choćby ze szklanką kakao.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam.
dokładnie też lubię takie połączenia:)
Usuńpoprosimy kilka kromek na śniadanie:) pycha
OdpowiedzUsuńNiezastąpiony składnik niedzielnego śniadania w gronie rodziny :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo smaczny przepis:)
OdpowiedzUsuńAleeeeż puszysta! Cudna! Kubek ciepłego mleka z miodem i będę w niebie! :D
OdpowiedzUsuńJa też się rzucam na twoją chałkę. Z migdałami nie odpuszczę ha ha. Wygląda po oderwaniu pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam chałkę, na śniadanko z mlekiem idealna,
OdpowiedzUsuńtymczasem zapraszam do konkursu http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/
ja też bardzo lubię:)
Usuńwczoraj wieczorem naszła mnie ogromna ochota na drożdżowy wypiek, dzisiaj tu zaglądam i widzę jedną z najlepszych drożdżowych propozycji - chałkę. idealne wyczucie czasu! :) wygląda na bardzo puszystą a ta posypka migdałowa idealna :)
OdpowiedzUsuńhaha telepatia:d ciasto jest bardzo puszyste:)
Usuńja mam wspaniały przepis na chałkę z kruszonką. narobiłaś mi apetytu chyba zabiorę się za pieczenie :) zapraszam do mnie :) a jak zajrzysz do mnie to kliknij w baner Firmoo lub Sheinside. Z Góry dziękuję :) pozostacsoba.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPolecam , chałki są pyszne:)
UsuńDodałam do moich kręgów, bo po prostu takich przepisów i tyle pyszności nie można przeoczyć;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńAle narobiłaś nam smaczka ....;);) jutro na śniadanko jak znalazł!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!!!
Tapenda
dokładnie, na śniadanie idealne:)
UsuńO tak, chałka z mlekiem to smak mojego dzieciństwa. Twoja widzę jest w bardzo bogatej wersji.
OdpowiedzUsuńteż jest to mój smak dzieciństwa, taka z miodem mniam:d
UsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na chałkę, wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńże tez zawsze wieczorami trafiam na takie "przepyszne" wpisy, choć jestem na diecie t i tak dodaje bloga do obserwowanych masz tu mnóstwo przepisów na dania które na pewno zasmakują mojej rodzince, pozdrawiam serdecznie Justifashion
OdpowiedzUsuńpolecam korzystanie z przepisów, są również dietetyczne wersje:)
Usuńmmmm wygląda przepysznie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Paula
dziękuję:)
Usuńuwielbiam chałke!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę, zawsze jak jestem u babci i cioci to się nią zajadam! W dzieciństwie najbardziej smakowała mi z waniliowym serkiem homogenizowanym...aż nabrałam na takie śniadanie ochoty! :)
OdpowiedzUsuńz serkiem nie jadłam, ciekawe połączenie:) ja lubię z masłem albo miodem:D
UsuńWygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i jest smaczna:d
Usuńświetny dodatek w postaci migdałów:)
OdpowiedzUsuńakurat nie chciało mi się robić tradycyjnej posypki a że migdały bardzo lubię więc zdecydowałam się ich użyć i nie zawiodłam się:)
UsuńJustynko obłędna jest ta chałka!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrośnięta, przepiękna!
dziękuję bardzo:)
UsuńChałka+dżem+mleko na śniadanie nie ma lepszego połączenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
też tak uważam:)
Usuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńChałka to dla mnie smak dzieciństwa, do którego bardzo lubię wracać :-)
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja:)
UsuńMmm!! Pycha <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałkę:) zresztą jak wszystkie drożdżowe wypieki
OdpowiedzUsuńja też:) potrafię ją zjeść w każdej ilości:)
Usuńjaka wyrośnięta, wspaniała
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńMnie również migdały ostatnio towarzyszą przy większości wypieków :)
OdpowiedzUsuńw sumie mnie też, bardzo je lubię:)
Usuńale pyszności ! Mniam!:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i napewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńObserwacja za obserwację?
http://wercia-kamcia.blogspot.com/
dziękuję bardzo:) ja już obserwuje:)
Usuńpychota! wyglada rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńwiosna tuż tuż a tu takie smakowitości . . .
OdpowiedzUsuńmmm ale narobiłaś mi smaka :) pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałkę, jeść - bo nigdy jej sama nie robiłam jeszcze. I do tego te migdały!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Ja też bardzo lubię. Polecam, nie jest trudno do wykonania:)
UsuńJa ostatnio robiłam w temacie pączków, ale z miła chęcią przerzucę się teraz na chałki. Poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńja dzisiaj biorę się za pączki:)
UsuńAle duża chała, ładnie wyrośnięta.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo lubię takie drożdżowe pyszności. Ze szklanką kakao to smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńteż lubię taki smaki:)
UsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam ciasto drożdżowe. Wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWspaniała :) u mnie też by zniknęła w kilka sekund ! kto pierwszy ten lepszy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę! Tak dawno jej nie robiłam.... dzięki za przypomnienie. Twoja wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńPysznie Ci wyszła, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIdealna domowa chałka to moje marzenie, a ta z pewnością taka jest, więc przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i również obserwuję :)
przydałaby się taka do śniadanka, szkoda, że nie mogę jeść takich smakołyków :(
OdpowiedzUsuńOj jak ta chałeczka kusi :)
OdpowiedzUsuńnajlepiej smakuje z kubkiem mleka :)
OdpowiedzUsuń