piątek, 13 grudnia 2013

migdałowe ciastka z karmelem na szybko

Świąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia.  Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i tak wyszły smaczne, polecam :)




Składniki na 14 ciasteczek
150 g masła
150 g mielonych płatków migdałowych
50 g mąki
jajko
łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
masa karmelowa


Wykonanie:
Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań) i wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy je na blaszkę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną smarujemy je karmelem i łączymy ze sobą. Smacznego:)







57 komentarzy:

  1. Mniam! ; * Przepyszne < 3 . Obserwuje < 3 .
    Zapraszam do siebie na nowo odświeżony blog : http://vizualny-swiat.blogspot.com/ Oraz info! : *
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Łączenie tak pysznych ciastek karmelem to istna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka na szybko, jak nazwałaś są fantastyczne, ale szybko też znikają :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię smak migdałów i marcepanową masę...podziel się ciasteczkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Możne śmiesznie to zabrzmi, ale patrząc na fotki poczułam ich zapach;)
    Pozdrawiam;*
    http://linde-lo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam *.*
    crazy-life-by-angelika.blogspot.com | zapraszam, u mnie nowa notka:) ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. o nie.. dlaczego musiałam czytać Twojego posta na wieczór?! zgłodniałam tak, że szok!! ciasteczka wyglądają mega smakowicie
    zainspirowałaś mnie, na pewno wykorzystam przepis ;-)
    http://neffii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię kruche ciasteczka, ale one strasznie szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe ciasteczka to rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  10. smakowite ;D
    pozdrawiam
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Karmel, ciastko..... i ciepła czeeeekolada! Wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, mniam karmel migdały - boskie połączenie

    OdpowiedzUsuń
  13. fajne ciacha :) schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko co jest kruche ( ciasta, ciasteczka) pochłaniam nie zważając na ilości.
    Na zdjęciu prezentują się smakowicie :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie zaparzyłam kawkę, więc częstuję się ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciacha do schrupania, i jedno porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. już kiedyś je robiłam, są pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam! na pewno spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeżeli mielone migdały wcześniej przesiejesz przez sito. Skoro mają uzupełnić (albo zastąpić mąkę) powinny być bardzo miałkie! Takie jak mąka!
    Pozdrawiam Tadeusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za radę:) bardzo przydatna:)

      Usuń
  20. Justyś, zmieniłaś nazwisko? :) Bo tak ostatnio jakaś inna Justynka mi komentuje, a przez google+ nie było żadnego odnosnika do Twojego bloga...
    A co do ciasteczek - musiały być pyszne! :)

    Poza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)

    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie wiem, co było grane, bo ilekroć kliknęłam przy komentarzu na imię i nazwisko, to nie miałam dostępu do tych linków na google+ A dzis już wszystko grało ;)

      Usuń
    2. Ok, ok. Jak coś by się znów działo, to dam znać :) Pozdrawiam! ;*

      Usuń
    3. A nowego bloga na pewno też będę odwiedzać :)

      Usuń
  21. Aż się proszą żeby je schrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  22. PROSZĘ CIEBIE O POMOC!
    Szczegóły na moim blogu.
    Koniecznie zaglądnij...
    http://moniqqus.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne ciasteczka :) Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. kocham słodycze, wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kruche ciasteczka uwielbiam. Najbardziej smakują z ciepłym mlekiem (;

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne bo migdałowe, przynajmniej dla takiej alergiczki, jak ja. Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  27. ochotę na słodkie wypełnią w 100%:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Takie ciasteczka ze szklanką mleka i od razu niedziela idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  29. idealne na wzmocnienie podczas przedświątecznego chaosu :))

    OdpowiedzUsuń
  30. i tak samo szybko znikają pewnie. I mozna je dłużej potrzymać. Super!

    OdpowiedzUsuń
  31. ja tyle mam sprzątania że nawet na takie ciasteczka nie mam czasu i siły, może po świętach:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Z karmelem? Ojej, muszą smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  33. takie ciasteczka zawsze wychodzą wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  34. ach przydadzą się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. jak z karmelem, to biorę w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam takie ciasteczka, idealne do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  37. mhm! tam gdzie karmel tam i ja! :D

    OdpowiedzUsuń