niedziela, 1 grudnia 2013

Krówka serowa

Kolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu cały czas jest zachmurzone i pada. Czekam z utęsknieniem na śnieg. Brakuje mi tego w krajobrazie. Wiosna i jesień są najgorszymi okresami w roku, niestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia, do świąt zostało nam kilka tygodni. Za niedługo wyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo  ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jak go trochę zmienić, jak dodać coś od siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:)




Składniki:
ciasto:
50 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag miodu
150 g masła
2 jajka
masa:
200 ml śmietany 30%
250 g serka ricotta lub mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
puszka masy karmelowej
200 g orzechów 


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. 
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. 
W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone.
Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta.
Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego.









76 komentarzy:

  1. Coś pysznego! Lubię takie ciasta, w sam raz na leniwą niedzielę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto miodowe przekładane kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. om nom nom! :)
    i zmiany duże widzę u Pani Żak! ;)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne ciacho! Poza tym to fajna sprawa, że do każdego przepisu dodajesz coś od siebie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo smacznie, zapewne masa z krowką poprawiła nastrój na bardziej słoneczny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, zjadłabym teraz trochę takiego ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już pachnie Świętami :) Kiedy czytam, że w przepisie jest miód, to już wiem, że będzie pysznie, jak u Ciebie do tego orzechy, to już pełnia smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak na słodko to ja lubię wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudna ta krówka, lubię takie ciasta, o tej porze roku poprawiają nastrój i ratują przed chandrą.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwsza wizyta i takie ciacho! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. oo matko! jak smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  14. kocham to ciacho....pysznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho do schrupania, uwielbiam masę karmelową, fajnie to połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wyszła - poproszę kawałeczek, o ile jeszcze coś zostało!

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm zdecydowanie moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  18. kusisz! a ja słodkie ograniczam:P
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta z masą krówkową !!!!! Więcej chce więcej !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja sąsiadka robi takie ciasto i jest MEGA. Ona jeszcze daje zmielone orzechy z odrobiną śmietany. Powstaje taka pasta orzechowa.
    No to mi narobiłaś smaku o tej godzinie :)))
    I nie zasnę teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmmm wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie i tak też się zapowiada. Lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pysznie wyglada!! Chetnie bym zjadla take ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  24. pyszne ciacho... przydało by się takie do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. eskerymentu w kuchni to największy fun :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam! Wygląda pysznieee!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale mi się zachciało tego placka! Wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zmieniłaś nazwisko? Szukam Pani Bąk a jest Pani Żak:)

    OdpowiedzUsuń
  29. AAAA to gratulacje, ale jak fajnie Ci się ułożyło dalej masz 3- literowe nazwisko:)

    OdpowiedzUsuń
  30. :):):) A to sympatyczne. Pon nie umiał czytać po polsku ale liczyć umie:) Pozdrawiam cieplutko
    PS. W liceum w ławce siedziałam z Justyną Bąk;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie pyszności!^^
    Niestety nie dane jest mi piec, zawsze coś zrobię nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ty to wiesz jak mi na noc zrobić apetyt :P

    OdpowiedzUsuń
  33. Z przyjemnością zjadłabym kawałek takiego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pokuszę się o wersję bg, jak się uda dam znać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Ojojoj wygląda przepysznie ^.^

    niikablog.blogspot.com <----- filmik ♥

    OdpowiedzUsuń
  36. genialne ciacho!!! nie obyłoby się bez dokładki :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam ciasta miodowe z masą krówkową. Masa z serkiem ciekawa, muszę wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja zawsze eksperymentuje :D fajne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  39. OMG This is so awesome.
    Will you like to follow each other on GFC, FB or Twitter?
    Love
    New Post: Fashion Talks
    New Giveaway: Fashion Talks

    OdpowiedzUsuń
  40. no super wygląda takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  41. Już czuję ten smak w ustach....przed nami święta i urodziny obu moich córeczek :) oj będzie się działo, na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Poprosiłaś o śnieg i proszę:) napadało:))) Pięknie wygląda i kusi , lubię to ciasto. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  43. Jeszcze raz napiszę...cud miód i orzeszki:)

    OdpowiedzUsuń
  44. mmmmm.... ślinka cieknie. wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda świetnie :) Od czasu do czasu lubię jeść takie ciasta z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Krówka to jedno z najlepszych ciast, zmotywowałaś nas do zrobienia jej :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Chętnie bym sobie taką krówkę zjadła <33

    OdpowiedzUsuń
  48. Takiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń