Kolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu cały czas jest zachmurzone i pada. Czekam z utęsknieniem na śnieg. Brakuje mi tego w krajobrazie. Wiosna i jesień są najgorszymi okresami w roku, niestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia, do świąt zostało nam kilka tygodni. Za niedługo wyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jak go trochę zmienić, jak dodać coś od siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:)
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jak go trochę zmienić, jak dodać coś od siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:)
Składniki:
ciasto:
50 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag miodu
150 g masła
2 jajka
masa:
200 ml śmietany 30%
250 g serka ricotta lub mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
puszka masy karmelowej
200 g orzechów
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone.
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone.
Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta.
Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta.
Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego.
Coś pysznego! Lubię takie ciasta, w sam raz na leniwą niedzielę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek..
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto miodowe przekładane kremem:)
OdpowiedzUsuńom nom nom! :)
OdpowiedzUsuńi zmiany duże widzę u Pani Żak! ;)
pozdrawiam serdecznie!
Cóż za smaki.mniam:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho! Poza tym to fajna sprawa, że do każdego przepisu dodajesz coś od siebie :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie, zapewne masa z krowką poprawiła nastrój na bardziej słoneczny ;-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym teraz trochę takiego ciasta!:)
OdpowiedzUsuńJuż pachnie Świętami :) Kiedy czytam, że w przepisie jest miód, to już wiem, że będzie pysznie, jak u Ciebie do tego orzechy, to już pełnia smakowitości :)
OdpowiedzUsuńsame dobrocie :)
OdpowiedzUsuńjak na słodko to ja lubię wszystko.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńcudna ta krówka, lubię takie ciasta, o tej porze roku poprawiają nastrój i ratują przed chandrą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńthx bardzo;)
ps. meybe follow;)?
OdpowiedzUsuńMogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!
OdpowiedzUsuńPierwsza wizyta i takie ciacho! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoo matko! jak smacznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńtaaakie pyszności! <3
OdpowiedzUsuńkocham to ciacho....pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńCiacho do schrupania, uwielbiam masę karmelową, fajnie to połączyłaś :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyszła - poproszę kawałeczek, o ile jeszcze coś zostało!
OdpowiedzUsuńmmm zdecydowanie moje smaki <3
OdpowiedzUsuńmniam <3!!!!
OdpowiedzUsuńkusisz! a ja słodkie ograniczam:P
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
Pyszności !
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z masą krówkową !!!!! Więcej chce więcej !!!
OdpowiedzUsuńMoja sąsiadka robi takie ciasto i jest MEGA. Ona jeszcze daje zmielone orzechy z odrobiną śmietany. Powstaje taka pasta orzechowa.
OdpowiedzUsuńNo to mi narobiłaś smaku o tej godzinie :)))
I nie zasnę teraz :)
mmmm wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i tak też się zapowiada. Lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada!! Chetnie bym zjadla take ciacho :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho... przydało by się takie do kawki :)
OdpowiedzUsuńOMG zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńeskerymentu w kuchni to największy fun :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznieee!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale mi się zachciało tego placka! Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :3
OdpowiedzUsuńZmieniłaś nazwisko? Szukam Pani Bąk a jest Pani Żak:)
OdpowiedzUsuńAAAA to gratulacje, ale jak fajnie Ci się ułożyło dalej masz 3- literowe nazwisko:)
OdpowiedzUsuń:):):) A to sympatyczne. Pon nie umiał czytać po polsku ale liczyć umie:) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPS. W liceum w ławce siedziałam z Justyną Bąk;)
jakie słodkości :) pychota!
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności!^^
OdpowiedzUsuńNiestety nie dane jest mi piec, zawsze coś zrobię nie tak.
Ty to wiesz jak mi na noc zrobić apetyt :P
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym kawałek takiego ciacha:)
OdpowiedzUsuńPokuszę się o wersję bg, jak się uda dam znać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ojojoj wygląda przepysznie ^.^
OdpowiedzUsuńniikablog.blogspot.com <----- filmik ♥
genialne ciacho!!! nie obyłoby się bez dokładki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta miodowe z masą krówkową. Masa z serkiem ciekawa, muszę wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa zawsze eksperymentuje :D fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńochocho! coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOMG This is so awesome.
OdpowiedzUsuńWill you like to follow each other on GFC, FB or Twitter?
Love
New Post: Fashion Talks
New Giveaway: Fashion Talks
Uwielbiam krówkę <3
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmm zjadłabym:)))
OdpowiedzUsuńno super wygląda takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak w ustach....przed nami święta i urodziny obu moich córeczek :) oj będzie się działo, na słodko :)
OdpowiedzUsuńPoprosiłaś o śnieg i proszę:) napadało:))) Pięknie wygląda i kusi , lubię to ciasto. Ściskam!
OdpowiedzUsuńJeszcze raz napiszę...cud miód i orzeszki:)
OdpowiedzUsuńBajeczne te Twoje ciasta!!!
OdpowiedzUsuńmmmmm.... ślinka cieknie. wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Od czasu do czasu lubię jeść takie ciasta z kremem :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciacho
OdpowiedzUsuńKrówka to jedno z najlepszych ciast, zmotywowałaś nas do zrobienia jej :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym sobie taką krówkę zjadła <33
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPysznosci !!!
OdpowiedzUsuń