poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tort pomarańczowo - marchewkowy

Tym razem mam do zaproponowania nowe połączenie smaków, bardzo zaciekawił mnie też przepis podczas akcji amerykańskie ciasta. Bardzo ładnie wyglądał i tylko czekałam na okazję żeby je zrobić. Okazja oczywiście w końcu się znalazła i mogłam wziąć się do pracy. Tort pachniał pięknie i tak też smakował. Trochę się zawiodłam, że smak pomarańczowy prawie całkowicie zdominował marchewkowy ale nawet w takiej formie tort był smaczny. Polecam bardzo wszystkim fanom wilgotnych tortów. 
Składniki: ( na tortownicę o średnicy około 28 cm)
ciasto:
2 szklanki startej marchewki 
3/4 kostki margaryny
1 1/2 szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
krem śmietankowy:
900 ml śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
krem pomarańczowy:
500 g dżemu pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier  i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach.  Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. 
Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy
Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy  nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z  jego skórki.  Smacznego:)




23 komentarze:

  1. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, tort wygląda bardzoooo apetycznie :)
    Nominuję i zapraszam za razem, do zabawy ... http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazję spróbować już takiego połączenia na imprezie imieninowej, ciasto wyśmienite, ale być może nie jestem tutaj obiektywna do końca ponieważ uwielbiam pomarańcza a w połączeniu z marchewką - dla mnie niebo w gębie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie połączenie smaków mi się podoba:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale okazale wyglada:)Chetnie bym podkradla kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda cudnie, połączenie smaków wydaje się idealnie pasować. Muszę kiedyś spróbować zrobić torcik z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Apetycznie wygląda, tylko brać ogromny kawałek i wcinać. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda rewelacyjnie, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale :) Ma śliczny pomarańczowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, połączenie marchewki i pomarańczy to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio upiekłam piernik z marchewką, ale nie widziałam, że z pomarańczą można połączyć marchewkę :)
    na pewno w niedalekiej przyszłości wykorzystam Twój przepis, bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zawsze pysznie, kolorowo i genialnie :) Piękny tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój tort urzeka mnie barwami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam torty. Kiedyś miałam okazję jeść ciasto marchewkowe i było super! Twój tort za to musi być zjawiskowy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale jestem głodna teraz!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam, ale z chęcią bym posmakowała, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale cudo :) wygląda fantastycznie... a połączenie bardzo ciekawe!!

    OdpowiedzUsuń
  18. I jak się tu zmobilizować do odchudzania, kiedy pokazujesz takie smakołyki ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż ślinka cieknie na sam widok! Mhmm, krem pomarańczowy i ciasto marchewkowe - chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki tort wygląda jak wymarzony z bajki

    OdpowiedzUsuń