Lato w pełni, na pogodę w tym roku nie ma co narzekać więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać do urlopu i wyjazdu do Polski. Czas oczekiwania dobrze umilić sobie czymś smacznym. Tym razem skorzystałam z przepisu jaki znalazłam na blogu www.poracoszjesc.pl. W sumie większość inspiracji do przepisów jakie zamieszczam pochodzi z innych blogów. Przeglądając i komentują zawsze trafię na coś co mnie zainteresuje. Przynajmniej nie mam problemu z wymyślaniem propozycji na obiad. Niestety w kwestii gotowania nie jestem królową kuchni i nie czuję się w tym tematach specjalnie dobrze dla tego pomoc bardziej wtajemniczonych w tę część działalności kuchennej bardzo sobie cenię. Na pewno nie mniej niż mój łasuch.
Dzisiaj chciałam wam zaprezentować przepis na borówkową tartę, która zniknęła w tempie ekstremalnym z mojej kuchni. (a nie pochwaliłam się wam ale dorobiłam się w kuchni kolejnego łasucha, który testuje moje wypieki) Moja dwa łasuchy dorwały się do ciasta i tyle go widziałam. Na szczęście zdążyłam go spróbować i muszę powiedzieć, że jak średnio lubię własne wypieki tak ten przypadł mi do gustu. Przede wszystkim bardzo zasmakowała mi migdałowa masa, jeśli też jesteście fanami migdałów i marcepanu polecam wam ten przepis, nie zawiedziecie się.
Składniki na tartę o średnicy 35 cm
ciasto:
2,5 szklanki mąki
200 g masła
80 g cukru
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
masa migdałowa:
szklanka zmielonych płatków migdałowych
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki
8 łyżek roztopionego masła
dodatkowo:
400 g borówek
2 łyżki cukru
jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło i resztą składników a na koniec wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty.
Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki.
Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego wąskie paseczki i układamy je naprzemiennie warstwie borówek tworząc kratkę. Rozbełtanym jajkiem smarujemy paski ciasta i posypujemy je cukrem. Ciasto wykładamy do pieca na 40 minut w temp. 180 stopni. Gdy wierzch zarumieni się , ciasto będzie gotowe do wyjęcia z piekarnika. Gdy ostygnie można podać go na stół. Smacznego
Uwielbiam takie mocno owocowe tarty!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że trafiłam w Twoje smaki:)
UsuńPycha! Ja zwykle robię wytrawane tarty, choć te na słodko też są pyszne:)
OdpowiedzUsuńtakie i takie są smaczne:)
UsuńNie sposób odmówić sobie takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńWcale się nie dziwię, że zniknęła w błyskawicznym tempie, bo wygląda pysznie i jestem pewna, że tak właśnie smakuje :D
OdpowiedzUsuńzgadłaś:)
UsuńMusi być bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńjest, polecam:)
UsuńNiestety dla mnie nie wskazana, uwielbiam takie tarty, zjadłabym za dużo kawałków na raz :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna:)
Usuńlato, lato...sama rozkosz
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńBajka...
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, na pewno też smakuje. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, polecam:)
UsuńAle pyszności, dobrze że do Ciebie zajrzałam :)
OdpowiedzUsuńhaha bardzo mi milo:)
Usuńale wspaniała i pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńuwielbiam tarty z kratką - klasyczne piękno. a jeszcze jeśli są nadziane czymś równie pysznym jak borówki, to z trudem powstrzymuję się przed pożarciem całej formy ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
jest bardzo smaczna, polecam:)
Usuńpiękna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPyszna tarta! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPyszna tarta! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńMigdały, borówki, tarta... Czego chcieć więcej...
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńUwielbiam tarty ;) wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńAż zateskniło mi się za smakiem borówej ; )
Wszystko co lubię w jednym cieście;))
OdpowiedzUsuńcieszę się, że udało mi się trafić w twój gust:)
UsuńMniaaaam!
OdpowiedzUsuńZdjęcia twojego autorstwa? Apetyczne!
http://visantpl.blogspot.com
tak, zamieszczam tylko własne zdjęcia:)
UsuńPyszna tarta, mnóstwo borówek , zresztą bardzo zdrowych
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńkochana, tarta jest przewspaniała! :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy kupiłam sobie formę do tarty, mogłabym piec codziennie. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńmega apetyczna :)
OdpowiedzUsuńU mnie wszystkie ciasta znikają ekstremalnie szybko. Nawet te mniej udane :)
OdpowiedzUsuńhaha u mnie też:)
UsuńMigdały i jagody - pyszność nad pysznościami!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńpycha uwielbiam tarty
OdpowiedzUsuńAle pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpięknie wygląda, nic tylko jeść!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńPiękna wyszła :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMusiała smakować obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńbyła bardzo smaczna:)
UsuńIle jagód! Obłędna tarta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZ chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńciekawe połączenie borówek i migdałów :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńSmakowicie wygladaja ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńmigdały i marcepany uwielbiam, a ta tarta wygląda bardzo apetycznie, wpis przeglądam późną noc, ale opanował mnie taki ślinotok, że szok - serdeczności :-)
dziękuje:)
UsuńUwielbiam !!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJaka piękna! Cudownie pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPiękna! Z kratką na wierzchu wygląda baaardzo okazale :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Ależ to pyszne :) chętnie bym porwała taki kawałeczek....
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńsuper wygląda i pewnie smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuje:) jest bardzo smaczna:)
UsuńUwielbiam tarty, a ta z borówkami-pyszności!!!
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię tarty:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńRewelacyjnie wygląda. U mnie obrodziły w tym roku borówki, więc chyba nie ma na co czekać. A tak przy okazji to prawie tak samo wyglądały moje majowe tarty ze szparagami, tylko w trochę innym kolorze ;) http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/05/20/tarta-ze-szparagami/
OdpowiedzUsuńteż mam w tym roku dużo borówek:)
Usuńmmm... tarta pierwsza klasa :) obłędna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWow tarta obłędna ! Migdały i borówki... Rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPiękne i zachęcające zdjęcia, szkoda tylko, że u mnie było jakieś sześć borówek i już wszystkie zjedzone :P
OdpowiedzUsuńdziękuję:) w cale się nie dziwię, świeże borówki są najlepsze:)
Usuńwygląda mistrzowsko i tak też pewnie smakuje, koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo smaczne:)
UsuńWspaniała !
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPyszna tarta i piękny talerzyk :) I jeszcze gałka lodów waniliowych i niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) o ciekawe połączenie:)
UsuńAle pysznie wygląda :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
UsuńDoskonała! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWooow! Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWow, wygląda cudnie :D takiej tarty to ja jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpolecam więc przepis:)
UsuńPodoba mi się pomysł na masę. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńpolecam jest bardzo smaczna:)
UsuńWiele bym dała za jeden kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńchetnie się podziele:)
UsuńBajeczna ,dla mnie cała ,o tak!.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńOMG jak to pysznie wygląda <3 !
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
Usuńta tarta jest grzechu warta :)
OdpowiedzUsuńhaha dokładnie:)
UsuńWygląda bajecznie!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda świetnie, bardzo podoba mi się taka plecionka na ciastach :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńgenialna tarta! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńcudowna !
OdpowiedzUsuńjęzyk ucieka nie powiem gdzie :P
OdpowiedzUsuń