piątek, 31 października 2014

Pijana śliwka

Długi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta  aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało u mnie w lodówce i muszę stwierdzić, że połączenie śliwek wymoczonych w alkoholu z czekoladą to jest to. Dawno już żadne ciasto mi nie smakowało jak to. Zdecydowanie muszę powtórzyć ten wypiek na święta jak przyjadę do polski. Mama nadzieje, że moja rodzina podzieli moje zdanie na temat tego ciasta









Składniki:
Ciasto:
250 g masła
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
5 jaj
3 łyżki kakao
6 łyżek jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
kostka masła
polewa:
0,5 kostki masła
3 łyżki kakao
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka żelatyny

Dodatkowo 600 g suszonych śliwek i ćwiartkę wódki 






Wykonanie:
Śliwki kroimy w zależności jak wolisz, ja kroiłam je połówki, możesz drobniej albo w ogóle ich nie kroić. Następnie przełóż je do miski i zalej wódka tak aby wszystkie w nim pływały. 
Ciasto: W tym czasie do miksera pokrój masło i cukier, utrzyj je razem aż połączą się w jednolitą masę. Dodaj następnie jajka i jogurt. Gdy wszystko będzie połączone wsyp sypkie składniki i wymieszaj dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do formy i piec 40 minut w 180 stopniach.
Masa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie miksujemy masło z cukrem aż się połączą i na koniec dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy wsypujemy wymoczone śliwki i mieszamy wszystko. 
Gotowe ciasto gdy ostygnie pokrywamy masą. 
Polewa: Masło roztapiamy w garnku na piecu, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy wszystko razem i zdejmujemy z pieca. Należy uważać aby margaryna się nie zagotowała. Gdy lekko ostygnie dodajemy do polewy śmietanę i roztopioną z niewielkiej ilości wody żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszkamy i wylewamy na ciasto. Gotowy wypiek należy utrzymać kilka godzin w lodówce aż polewa całkiem nie stężeje a smak śliwek "przegryzie się" z masą wtedy ciasto jest najlepsze. Smacznego.










Imieniny u cioci



43 komentarze:

  1. ale ślicznie wygląda !! widać, że jest baaardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym spróbowała, wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwka, alkohol i czekolada - to MUSI byc pyszne, wiec zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż uwielbia takie ciasta. Muszę upiec koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie mu smakować, jest bardzo smaczne:)

      Usuń
  5. Świetne ciacho :-) lubię takie smaki :-) wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli jest tak smaczne jak wygląda, to warto nie raz powtórzyć upieczenie tego ciasta :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, przetestowałam na mojej rodzinie więc można puścić na większą publiczność:)

      Usuń
  7. Justynko a coś Ty tej śliwce zrobiła, że się tak na.....?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha a nic nie zrobiłam nawalone chodziły od rana to wrzuciłam je do ciasta co się będą tam bezsensu szwendać:)

      Usuń
  8. Jadłam kiedyś, potwierdzam to ciasto jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi kusząco :) i ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. genialna nazwa :) chętnie spróbujemy

    OdpowiedzUsuń
  11. nie moje klimaty, wolę owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dodaję alkoholu do ciast ze względu na dzieci, ale może kiedyś na spotkanie tylko dla dorosłych, albo jako drugie ciacho? może, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja przybieram się do tego ciasta od dawna...ale jakoś nie mogę się przybrac...a Twoje wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobne ciasto od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Muszę się w końcu za nie zabrać, bo swietnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Podeślij mi kawałeczek tego pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń