niedziela, 12 maja 2013

Tarta wieloowocowa

W ostatnich dniach pogoda trochę nas rozpieszczała, zrobiło się w końcu cieplej i przestało padać, chociaż na chwilę.  Jak widziałam taką pogodę to nie trzeba było mnie namawiać na spacery, ostatnio zaliczam 4h maratony tuptania po okolicy. W między czasie zdecydowałam się na zrobienie tarty jakiej wcześniej nie robiłam. Wykorzystałam herbatniki do zrobienia spodu. W sumie dały one fajny posmak całości ale sprawiły, że spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:)


Składniki:
300 g herbatników
1 1/2 kostki margaryny
budyń waniliowy
galaretka owocowa
pomarańcza
mandarynka
ananas z puszki





Wykonanie:
Herbatniki łamiemy i miksujemy na puch. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i mieszamy z połamanymi herbatnikami. Gotową masę wykładamy na spód i brzegi tortownicy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i  gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego:)








14 komentarzy:

  1. Lubie owocowe tarty, :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta jest dobra na wszystko...:) a Twoja zachęca nie tylko składem, ale i wyglądem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak słonecznie :) u mnie dziś cały dzień świeciło słonko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na przykład w ogóle nie lubię ciastkowych sposób. Zawsze robię swój spód do takich ciast :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę zrobić owocową tartę, bo jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarty bardzo lubią,szczególnie z owocami,fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń