Składniki:
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
masa:
ser ricotta
200 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
dodatkowo:
maliny
fix do śmietany
3 galaretki malinowe
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie.
Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego:)
ciacho pierwsza klasa!:) ja teraz mam ochotę na jogurtowca z malinami, ale nie wiem czy czas mi pozwoli:(
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze w cenie, szczególnie z malinami, które uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńpyszności, wypoczeta po urlopie? :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie...a ta galaretka na wierzchu...bajka :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto, będzie mi brakować smaków lata:)
OdpowiedzUsuńteż takie uwielbiam :) lekko i smacznie! a jeszcze z malinkami to już niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńKawałeczek jakiś został tego pysznego ciacha?
OdpowiedzUsuńistny raj! :)
OdpowiedzUsuńO rany...ale pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńz galaretką to ja zawsze chętnie zjem, poproszę kawałek
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!
OdpowiedzUsuńmmmmmaliny!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie letnie ciacho. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń