piątek, 18 października 2013

Rogaliki drożdżowe z masą krówkową

Pierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy nim dłużej bo jak na razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:)




Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g drożdży
masa krówkowa


Wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy.  Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły.  Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy go na 8 kawałków. Na każdy nakładamy łyżeczkę masy krówkowej i formujemy z ich rogaliki. Gotowe układamy na brytfance i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego:)









14 komentarzy:

  1. nie ma to jak słodkie rogaliki:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki śliczne jak z cukierni. A i pewnie smaczne, jak z domowego wypieku (bo tylko takie są najlepsze). Nabrałam teraz ochoty na ciasto drożdżowe :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła takiego rogalika mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Eee co ja tu będę się produkować. Każdy widzi jak wyglądają te cudeńka. A do tego masa krówkowa..litości kobieto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe cudeńka idealne na jesienne słoty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do takich rogalików pasuje kawa, ale dobra herbata również, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krówki, a w rogalikach na pewno cudnie smakują. Pomysł świetny

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z kajmakiem, wyobrażam sobie jak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z masą krówkową, to siłą trzeba by mnie od nich odciągać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pychotka! pozdrawiam Norwegię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rogaliki muszą byc pyszne,a w dodatku z masą kajmakową :)

    OdpowiedzUsuń