Pierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników.
Składniki:
4 szklanki mąki
2 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
50 g drożdży
50 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach. Smacznego.
![Korzenne przysmaki](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/10/90embed_NG9lMQumt1TGrBOqbma351903pinYQzz.jpg)
![Wigilia 2014](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/11/07embed_IFtUjWwUIf1s2PPcgvWNz7CKcWIW9gzz.jpg)
![Świąteczne słodkości!](http://zmiksowani.pl/image/miks/2ecf8eb4fea449d112670d680e7f5e07_v2.jpg)
Pyszności :) fajna puszka :))
OdpowiedzUsuńCudne pierniczki :-) ja ostatnio też piekłam :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńMnie też kuszą pierniczki na te święta i jak czas pozwoli,to zrobię:)i wrócę po przepis:)
OdpowiedzUsuńpyszne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńależ super wyglądają! i ta cudna puszka!
OdpowiedzUsuńMiękka wersja Justynko, to najbardziej pożądana postać pierniczków, choć z nostalgią wspominam pierniczki mojej Mamy, które "dochodziły" do miękkości i nigdy nie zdążyły dojść ,bo gromadka mojego rodzeństwa łasuchowała grubo przed świętami.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszędzie jest piernikowo i smacznie. Widzę, że też upiekłaś pyszne i śliczne ierniczki :)
OdpowiedzUsuńJuż na kilku blagach widziałam przepis na szybkie, miękkie pierniczki. I nie wiem czy ja się nie skusze aby takie właśnie przygotować :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńTakie mięciutkie też robimy:-) Pięknie się prezentuję:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miękkie pierniczki:)
OdpowiedzUsuńja już swoje pierniczki upiekłam, Twoje również wydają się smaczne
OdpowiedzUsuńmiękkie moim zdaniem smaczniejsze niż te kruche :) muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis i mega prosty, ale nie robiłam nigdy z drożdżami:)
OdpowiedzUsuńI TY Justyna też" pierniczysz" :) Taka pora wszędzie pierniczki, śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniczki a zwłaszcza takie, które można zjeść zaraz po upieczeniu :))
OdpowiedzUsuńTeż robię podobne pierniczki, można je od razu jeść, a to duży plus ;)))
OdpowiedzUsuńO tak, zima bez pierniczków nie byłaby tym samym :)
OdpowiedzUsuńobowiązkowa pozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńBoskie pierniczki! :) Jednak ja wolę te miękkie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki:)
OdpowiedzUsuń