Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany za strzał w dziesiątkę. Mam nadzieje, że wam też zasmakuje.
Składniki:
400 g mąki
100 g cukru
250 g masła
2 jajka
200 g śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
8 dużych jabłek
lukier
puszka masy karmelowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia.
Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram ze skórki usuwając jednocześnie środki. Gotowe połówki jabłek wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego.
Fajne fale wyszły:) Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) jest i to bardzo, polecam:)
UsuńAleż mi zapachniało. Ummm... pyszności. Nie dość, że szarlotka to jeszcze ten karmel :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne połączenie, polecam:)
UsuńAle pięknie wygląda i musi być pyszne! Może być to tez super przepis na święta ;)
OdpowiedzUsuńw sumie dobry pomysł na święta taka szarlotka na pewno się sprawdzi:)
UsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńjuż czuję jak pachnie!
OdpowiedzUsuńoj pachnie a jak smakuje:)
UsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
Szczegóły akcji oraz informacje, jak poprawnie zamieścić banerek:
http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html
dziękuję:)
UsuńLubię szarlotkę w każdym wydaniu. Za karmelem też przepadam. Nic, tylko piec:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, też jestem wielką fanką szarlotek:)
UsuńŚwietnie się prezentuje i pewnie pyszna.
OdpowiedzUsuńmasz rację:)
UsuńPychotka na całego.Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńNa pewno przepyszna! I jaki oryginalny kształt:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna polecam przepis:)
UsuńWygląda wspaniale i nietypowo :) Super!!!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciasto, fajny pomysł z tym karmelem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAż ślinka leci na taką pyszną szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńporywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
Usuńślinka cieknie
OdpowiedzUsuńchętnie podzielę się kawałkiem:)
UsuńTo musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńOj Justynko jaka piękna i pyszna szarlotka, zapisuje sobie przepis i z chęcią taką zrobię, mniam :-)
OdpowiedzUsuńpolecam warto przygotować:)
UsuńJabłka i karmel-to musi byc pyszne, mniam:)
OdpowiedzUsuńi takie właśnie jest:)
UsuńWygląda niezwykle zachęcająco!!! na pewno wypróbuję przepis, Mąż uwielbia szarlotki :D
OdpowiedzUsuńna pewno będzie mu smakowało:)
UsuńWidać, że pyszna :D
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSzarlotka wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńOh co za cudo!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPięknie się przezentuje!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNie tylko jesień jest szarlotkowa. Moja rodzina by mnie z domu wymeldowała gdyby nie było szarlotki najbidniej raz na miesiąc. Czasem nawet robimy co tydzień w różnych odmianach. Fajny pomysł z karmelem
OdpowiedzUsuńw sumie ja tylko przez zimę szaleję z szarlotkami w kuchni latem jest tyle innych owoców:) cieszę się, że się spodobał:)
Usuńuwielbiam to ciacho - jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się:)
UsuńUczta dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńWspaniałe ciasto :D zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńdziękuje:) chętnie się podzielę:)
Usuńkażda szarlotka jest dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńhehe też tak mówię:)
Usuńmusi być pyszna <3
OdpowiedzUsuń_________________________________________
najbardziej pożądana czekoladowa paletka cieni sezonu!
+ makijaż
WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
taka właśnie jest:)
Usuńsuper przepis :) a jak ślicznie takie górki jabłkowe wyglądają, mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńmusi być pyszna! bardzo ładnie się prezentuje :-)))
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna, polecam:)
UsuńWygląda wspaniale, aż mi brakuje słów. :)
OdpowiedzUsuńmiło mi:) dziękuję:)
UsuńWygląda rewelacyjnie, a ten dodatek karmelu po prostu bajka:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFajna kołderka z ciasta :D
OdpowiedzUsuńhaha w sumie tak:) pierzynka dla jabłek:)
UsuńNa szarlotkę to ja zawsze się wpraszam :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam w takim razie:)
UsuńAle musi być smaczna z samego wyglądu bym ją zjadła:)
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna , polecam:)
UsuńBardzo smacznie wygląda, jak małe poduszeczki
OdpowiedzUsuńhaha dziękuję:) no w sumie tak , małe poduszki:)
Usuńz karmelem? omg niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńPysznie, pysznie!
OdpowiedzUsuńJaka faja odrywana szarlotka, karmel cudnie go połączyłaś z w szarlotce
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńale apetycznie, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje!! I myslę, że świetnie smakuje!!:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) tak jest bardzo smaczne, polecam:)
UsuńAle cudowna!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSzarlotka jesienią to taki must bake, Twoja wygląda idealnie ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) dziękuje:)
UsuńJaka wspaniała propozycja Justynko, śmiało połączyłas jabłka z pysznym karmelem , pięknie wyglada i wyobrażam sobie jej smak. Zapisuje przepis , dziekuje
OdpowiedzUsuńdziękuję:) mam nadzieje, że skorzystasz z przepisu:)
UsuńWspaniały pomysł na szarlotkę...:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńsuper wygląda:) tym bardziej, że teraz jabłka tanie to można sobie testować jabłkowe przepisy do woli :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) dziękuję:)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW życiu tak by mi to nie wyszło :)
OdpowiedzUsuńWhat a sweet temptation!!!
OdpowiedzUsuńHappy time
Elisabeth
Wow :)) Fajne :))
OdpowiedzUsuńBoska szarlotka, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJustynko piszę się na jeden kawałek świata)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPożarłabym całość :) Pycha!!
OdpowiedzUsuńto ja zamawiam mały kawałek takiej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńta szarlotka to jest hit !! już wiem co mogę upiec w weekend - przepis cudowny !!
OdpowiedzUsuńTeż piekłam, pyszne jest to ciasto.
OdpowiedzUsuńSzarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, a z dodatkiem cynamonu wprowadzają mnie w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia :-) To ciasto musi być obłędnie słodkie, a takie właśnie uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńsuper blog!!! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie! Obawiam sie, ze bedę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuń