poniedziałek, 29 grudnia 2014

Chałka z makiem

Chałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię
wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie?






Składniki:
50 g drożdży
600 g mąki
2 jajka
pół szklanki oleju
szczypta soli
szklanka mleka
300 g domowej masy makowej






Wykonanie:
Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach. 

















26 komentarzy:

  1. Ale fart:)właśnie myślałam,co zrobić z pozostałą częścią masy makowej:)chałka pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałkę, a tak dawno jej nie jadłam... Z makiem nigdy nie próbowałam, ale z pewnością świetnie pasuje, tym bardziej, że to domowa masa makowa ;) Całość musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałeczka wyszła Ci pięknie, Pełno maku. Do tego ciepłe mleczko i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja wolę jednak bez maku, taką zwykłą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też mam ostatnio fazę na chałki :))) i przynajmniej raz w tygodniu je wypiekam...bardzo mi się podoba połączenie z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycja dla mnie bomba:-)!

    OdpowiedzUsuń
  7. tęsknię za takimi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię chałkę, ale takiej jeszcze nie jadłam. Ależ ona wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba się skuszę, jeszcze trochę maku mam :)
    Szczęśliwego,radosnego i pełnego spełnionych marzeń, Nowego Roku, Justynko!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, mniam, najlepsze co może być !!!! Pozdrawiam Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kusisz smakołykami a tu po świętach czas na spalanie kalorii - udanego Sylwestra Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Biorę wszystko co z makiem, chałka wygląda znakomicie. U mnie jest piekarnia gdzie pieką tzw warkocz z makiem, coś pomiędzy chałką a ciastem drożdżowym, bardzo dobra mimo że ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Justynko pyszna chałeczka :-) lubię wypieki z makiem :-) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wypróbuję, bo uwielbiam wszystko to, co z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmmm ze szklanką ciepłego mleka.... coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała chałka! Idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym sobie taką z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, taka z makiem musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszna, świąteczna chałka:)

    OdpowiedzUsuń
  21. pychaa :)
    zapraszam
    http://gabriellle-gabriellle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. ojej pięknie wygląda! i pewnie wyśmienicie smakuje...:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna chałeczka i jak ładnie zwinięta :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takiej z makiem nie jadłam, ale pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastyczna chałka, z makiem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń