poniedziałek, 19 listopada 2012

Torcik waniliowy

Dzisiaj wykonałam pierwszy tort na zamówienie:) Jestem z siebie bardzo dumna ale muszę przyznać, że tremę miałam. Najbardziej jednak bałam się transportu tortu. Nie wyobrażam sobie co by było gdyby zniszczył się, wstyd i hańba. Tort jednak udało się dowieść w całości  więc odetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D
 Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu  z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się wykazać w kolejnych zamówieniach. Zapał we mnie rośnie a ten mały sukces zmotywował mnie do dalszej pracy i większej ilości postów:) Jedynym niezadowolonym z tej całej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:)



Składniki:
ciasto:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy
szklanka cukru
masa:
margaryna
budyń czekoladowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
0,5 l mleka

Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
 Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi tortu. Dekoracja według uznania. Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Ale śliczny! Muszę wziąć się za trenowanie robienia różyczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, wygląda smacznie. Ja niebawem mam urodzinki, szkoda, że nie mam takich zdolności

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładny:)) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czym go udekorowałaś bo z pewnością nie masą budyniową jak podajesz w przepisie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boki posmarowałam masą budyniową a dekoracja jak napisałam w przepisie "według uznania" ja użyłam pasy cukrowej.

      Usuń