Dzisiaj wykonałam pierwszy tort na zamówienie:) Jestem z siebie bardzo dumna ale muszę przyznać, że tremę miałam. Najbardziej jednak bałam się transportu tortu. Nie wyobrażam sobie co by było gdyby zniszczył się, wstyd i hańba. Tort jednak udało się dowieść w całości więc odetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D
Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się wykazać w kolejnych zamówieniach. Zapał we mnie rośnie a ten mały sukces zmotywował mnie do dalszej pracy i większej ilości postów:) Jedynym niezadowolonym z tej całej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:)
Składniki:
ciasto:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy
szklanka cukru
masa:
margaryna
budyń czekoladowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
0,5 l mleka
ciasto:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy
szklanka cukru
masa:
margaryna
budyń czekoladowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
0,5 l mleka
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi tortu. Dekoracja według uznania. Smacznego:)
Ale śliczny! Muszę wziąć się za trenowanie robienia różyczek :D
OdpowiedzUsuńCudowny, wygląda smacznie. Ja niebawem mam urodzinki, szkoda, że nie mam takich zdolności
OdpowiedzUsuńOj sliczny ten torcik:-)
OdpowiedzUsuńale ładny:)) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńsliczny torcik,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawe czym go udekorowałaś bo z pewnością nie masą budyniową jak podajesz w przepisie. ;)
OdpowiedzUsuńboki posmarowałam masą budyniową a dekoracja jak napisałam w przepisie "według uznania" ja użyłam pasy cukrowej.
Usuń