wtorek, 28 maja 2013

Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką

Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie:) Ja sięgam do moich zapasów i wyciągam słoik pełen przetartych jabłek. Sprytne zagranie dla takich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek i innych owoców kompotów itp. Dzięki temu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok.  I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę, użyłam znowu mojej ulubionej mąki razowej i gotowe:)  W każdym razie polecam go bo nie jest zbyt słodki  i ma ciekawy smak. Połączenie jabłek i migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:)

Składniki:
ciasto:
50 g drożdży
500 g mąki graham
4 łyżki cukru
jajko
250 g margaryny
4 łyżki mleka
jabłka:
1 litr przetartych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
2 kisiele cytrynowe
posypka:
50 g margaryny
2 łyżki cukru
200 g płatków migdałowych

 Wykonanie:
Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w  nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę i dodajemy zawartość garnka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do brytfanki. Obkładamy ciastem również boki formy. Do jabłek dodajemy kisiel, cynamon i kardamon, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto. 


Migdały miksujemy na puch blenderem i dodajemy do niego margarynę i cukier. Mieszamy aż składniki zlepią  się w grudni. Gotową posypkę dajemy na ciasto.  Pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Smacznego:) 












10 komentarzy:

  1. na ciacho z jabłkami piszę się w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chętnie się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. migdałowe posypki to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pyszne i aromatyczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciacha z jabłkami, zawsze są dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda, drożdżówka z jabłkami brzmi zachęcająco ;) !

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne ciacho :) ten kisiel cytrynowy w jabłkach mi się podoba :) też ciężko pracuję latem by zimą cieszyć się owocami i warzywami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. drożdżowe zawsze chętnie zjem,lubię jeszcze takie letnie,Twoje bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cie do liebster blog :)) http://kruchebabeczki.blogspot.com/2013/05/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Zabieram sięza ciasto drożdżowe już od dobrych kilku tygodni i zabrać się nie mogę, a Twoje tak kusi :)

    OdpowiedzUsuń