niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto smerfa

Strasznie nie lubię pakowania, zawsze mam wrażenie, że czegoś nie wezmę, trochę o dziwne w sumie bo podróżować bardzo lubię, wiec trochę się to kłoci z sobą. Mam w głowie tyle planów podróży, mam nadzieje, że uda mi się je sukcesywnie realizować. Jak do tej pory się udawało, mam nadzieje, że dobra passa będzie się mnie trzymać:) Na razie na pożegnanie przed wyjazdem proponuje pyszne ciasto jagodowe. Zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków. Mokre czekoladowe ciacho, dużo jagód i masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis:


Składniki na dużą  prostokątną blachę:
ciasto:
200 g czekolady mlecznej
2 szklanki borówek mrożonych
300 g masła
4 łyżki kakao
300 g mąki pszennej
6 jajek
300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
6 łyżek kaszy mannej
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe 
200 g borówek



 Wykonanie:
Czekoladę masło i cukier roztapiamy w garnku na piecu. Następnie gdy wszystko się rozpuści zostawiamy garnek aż trochę się ostudzi i w tedy dopiero można wsypać resztę składników. Białka z jajek ubijamy an sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
 Gdy ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy ostygnie zalewamy nimi ciasto i wkładamy do lodówki na około  2 godziny. Smacznego:)












24 komentarze:

  1. Justi, daj mi kawałek, u mnie dziś nie ma nic słodkiego :(

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) bardzo mi się podoba przepis :) miłej podróży!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho:)Nie znałam takiego:)Udanego wyjazdu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacho:)udanego wypoczynku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musi być pyszne! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciacho :)
    Życzę udanej podróży :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda ślicznie ,aż mam ochotę sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja poproszę takie ciasteczko,lubię z galaretką i kaszą manną

    OdpowiedzUsuń
  10. "SMERFI SMAK" - wspomnienie z dzieciństwa!:)
    I nawet znalazło się miejsce w przepisie na...mannę;))
    Super ciacho.
    Pzdr. i pomyślnego,bezpiecznego wyjazdu i powrotu do nas!
    Wracaj jak najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zjadłabym kawałeczek :) udanych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny placuszek :)) Z jagodami mniam :)) Udanych wakacji:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też chcę kawałek tego ciasta jeżeli coś zostało :)

    wygląda smerfastycznie , dziękuje za przepis

    życzę udanego wyjazdu
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. znam jednego smerfa co by się nim zajadał :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smerfy pewnie były zachwycone...prawdziwe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciacho musi być smerfastyczne :D Strasznie dawno nie jadłam żadnego wypieku z jagodami, więc tym bardziej ślinka mi cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jeżeli ciasto jest mokre, to z pewnością dla mnie;) bo takie lubię najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Och, mnie dzisiaj czeka pakowanie! Miłego wyjazdu! Ciasto wygląda bardzo smacznie, skusiłabym się na kawałeczek! Albo dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny i ciekawy przepis!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń