piątek, 24 stycznia 2014

Słodka pychotka

Długo zastanawiałam się czy zrobić to ciasto. Wygląda ono co prawda efektownie ale patrząc na przepis miałam wrażenie, że jest  strasznie słodkie. Bardzo lubię słodycze ale zdecydowanie wole te mniej słodsze a o ciekawym  wyrazistym smaku. W końcu jednak przyszedł ten dzień i moje ciasto zawitało w mojej kuchni. Postanowiłam  jednak dokonać małych modyfikacji i ograniczyć trochę cukru w cukrze. W dolnej części ciasta nie ma bezy oraz zmniejszyłam ilość masy o połowę, może nie jest przez to zbyt efektywne wizualnie ale jak dla mnie było smaczne. Poniżej zostawiam podstawowy przepis z którego korzystałam, może któryś w was będzie chciał się maksymalnie dosłodzić. 





Składniki na blaszkę o wymiarach 23*36
ciasto:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
20 dag masła
4 żółtka
dżem porzeczkowy
beza:
4 białka
2 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe do posypania
masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnice u ugniatamy z nich ciasto. Gdy zrobimy jednolitą bryłę dzielimy ją na dwie części i układamy na blaszkach o takich samych rozmiarach. Następnie ciasta smarujemy dżemem. 
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta.  Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży się na nie bezy) 
Część mleka odlewamy do szklanki a resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki dodajemy mąki  dokładnie mieszamy je z mlekiem. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy rozpuszczoną mąkę i dokładnie mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masa ma  być jednolita, należy uważać aby nie zważyć masy. 
Na spód układamy jeden kawałek ciasta z bezą przykrywamy go masą i kładziemy na wierzch drugą część ciasta posypaną migdałami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego:)







Walentynki - czym TO się je?

85 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, nie jestem na 100 % pewna czy takie same, ale bardzo podobne robi moja siostra i jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wygląda, pomimo braku dolnej bezy

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, to musi być prawdziwa pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj jest smaczne, w sam raz dla łasuchów:)

      Usuń
  4. Ja robię bardzo podobne ciasto, nazywa się "Pani Walewska", także na kruchym cieście, z krem i dżemem, ja daję porzeczkowy albo wiśniowy. Ciasto jest naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest to samo ciasto, funkcjonuje ono pod dwoma nazwami:) Jedni mówią na to pychotka inni pani walewska:D

      Usuń
  5. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie przepis coś i mówił, że go znam tylko który to był? tak jak Helen pisze znam jako " Panią Walewską" i ciasto jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto jest świetne. Teraz kiedy jest zimno częściej sięgam po słodkości. Tak więc taki kawałek chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Pani Walewska" we własnej osobie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. o jakie fajne ciacho schrupałabym

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam to ciacho,jest meeeeega dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda że ja takich pyszności jeść nie mogę:(

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho :) Bardzo słodkie, ale smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto wygląda przepysznie, może sama się skuszę i spróbuję takie zrobić ;)

    Obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. MMMM nieziemsko to wyglada :D
    aż slinka cieknie ;p
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    WIELKA WYPRZEDAZ KSIĄŻEK U MNIE NA BLOGU! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak będę miała wolną chwilę to na pewno taaakie upiekę! <3 maksymalnie dosłodzone!

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne ciasto, ja to bardzo lubię takie migdały na cieście

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne ciasto, jedno z moich ulubionych! Wspaniale Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta słodkie aż do obrzydzenia. To wygląda cudnie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam pychotki-dzięki tej piance:) obserwuję i zapraszam również do mnie, pozdrawiam:*)

    OdpowiedzUsuń
  21. świetny blog i notka :3
    dlatego ZAOBSERWOWAŁAM i liczę na to samo z Twojej strony ;*

    http://my-secret-dreamx3.blogspot.com
    http://my-secret-dreamx3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. nie widzę tylko ile wchodzi tu budyniu - nie ma go w składnikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma budyniu bo robisz go sama z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej:) jeśli chcesz dodać gotowy budyń z torebki, wystarczy przygotować jeden zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zimnego utrzeć z masłem i będziesz mieć gotową masę:)

      Usuń
  23. To ja też wolałabym jednak tą wersję odcukrzoną jeśli można :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Rzeczywiście zapowiada się na przesłodko słodkie ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. poczęstuj, tylko takim większym kawałkiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Baaaaaaaaaaardzo apetyczne :):)
    Pozdrawiamy i dwa kawałki zabieramy !!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  27. Dla mnie wygląda dobrze. Zjadłabym słodki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciastko podane na takim ślicznym talerzyku od razu smakuje lepiej!<3

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię pychotkę, moja teściowa robi genialną:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wow Yummy now iam soooo hungry :D :(
    Maybe you like to follow each other :)

    Love,
    http://eyeloveeyecatcher.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja bym zjadła takie ciacho w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ja też modyfikuję przepisy na słodycze i ograniczam w nich cukier. Wygląda pięknie, mimo tego że twierdzisz że nie do końca efektownie. Uwielbiam płatki migdałów - wyglądają zawsze pięknie i dają super chrupkość.
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wygląda ta pychotka! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow, u Ciebie też pychotka z bezą. Cudnie to kusi!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. mniam wyglda cudownie
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2014/01/winter-winter.html

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszne ciacho z migdałami. Do kawki idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. pyszne warstwy, zachęciłaś mnie do wypieku:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda zachwycająco! Oj, skuszę się... :)

    OdpowiedzUsuń
  39. To faktycznie bardzo efektowne ciasto... Wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  40. tez czasem robie to ciasto - pracochlonne ale smakuje swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pokusiłabym się o wersję z większą dawką cukru ;-)

    OdpowiedzUsuń
  42. wyglada wspaniale, ale smaka narobilas!

    http://huge-fridge.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  43. Nigdy nie jadłam tego ciasta, a tyle o nim słyszałam :) wygląda świetnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Mniam, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam takie ciasta <3 mogłabym zjeść 3 kawałki jednym tchem :)

    OdpowiedzUsuń
  46. uwielbiam :) ja bym zrobiła z pełnej porcji :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Wygląda tak apetycznie, że zjadłabym nawet bez cukru, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wygląda bardzo apetycznie :) ja jestem łasuch więc wcinałabym je z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  49. przez Ciebie zawsze jestem glodna :c

    OdpowiedzUsuń
  50. tez uwielbiam słodycze, ale jeśli chodzi o ciasta to wolę coś mniej słodkiego. Wygląda smakowicie;-)
    www.sandicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  51. cudowny deser!
    ciasto wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  53. no nie mogę zawsze od Ciebie głodna wychodzę hehe ...ciasto wygląda fantastycznie <3 !

    OdpowiedzUsuń
  54. bardzo apetyczne i pewnie jeszcze lepsze w smaku

    OdpowiedzUsuń
  55. Skosztowałabym tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Świetne ciacho! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  57. prezentuje się palce lizać! zresztą nazwa mówi sama za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  58. piękny talerz!
    zjadłabym kawałeczek ciacha z przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
  59. Musze kiedysz zrobic takie ciasto...wyglada pycha

    OdpowiedzUsuń