sobota, 18 stycznia 2014

Zebra - prosto i smacznie

Koniec świąteczno-noworocznej przerwy czas najwyższy zabrać się do obowiązków.  Strasznie się rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety wszystko co dobre kończy się bardzo szybko i na osłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam




Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
5 jajek 
szklanka wody mineralnej gazowanej
szklanka cukru
trzy szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju słonecznikowego 
aromat rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej


Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i olej. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko razem wymieszamy na jednolitą masę przelewamy ją równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy ostudzić i można podawać do stołu, smacznego:)










85 komentarzy:

  1. Kawałkiem takiego pysznego ciasta łatwo można osłodzić sobie życie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiam się czy podałaś prawidłową temperaturę, bo ja swoją zebrę piekłam z reguły w temp. ok.175-180st.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatura zależy tak na prawdę do pieca, każdy pieczę trochę inaczej, po za tym jeśli dasz na niższą tem to po prostu musisz dłużej potrzymać ciasto w piecu i tyle:) to nie jest biszkopt więc nie padnie tak szybko:) cięższe ciasta ucierane wolę piec w troche niższej temp. a dłużej tak abym miała pewność, że na pewno się wypiecze:)

      Usuń
  3. lubię zebrę, to ciasto zawsze dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką zebrę, ciasto idealne.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  5. PERFEKCYJNE!!! Pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie równo te paseczki Ci wyszły. Na taki kawałek ciasta zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaaam! Wygląda pysznie!
    Pozdrawiam,

    zabawa-moda.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Zebra to ulubione ciasto mojego M :)
    Pyszne ciasto i bardzo efektowne!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zeberka jak malowana. :) Śliczna, wyrośnięta i kusząca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zebra to ciasto - wspomnienie z dzieciństwa. Często się je piekło, bo było zaiste smaczne i proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zgadzam sie,zebra jest prosta i najsmaczniejsza!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda smakowicie :) obserwujemy? ja już :3

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwsze ciasto które zrobiłam i wyszedł mi zakalec :) miałam chyba z 10 lat :) musze wrócić do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda naprawdę apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci wyszła i takie ładne ma paski :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoja zebra jest bardzo efektowna. Pyszności :-) do kawy

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje ulubione!! Tylko po takim rarytasie trzeba ostro zrzucać kalorie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. To jedna z lepszych babek. Ładna Ci wyszła taka puszysta.:)

    OdpowiedzUsuń
  20. cudownie wygląda ...ale mi smaka narobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam takie proste ciacha mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Poproszę do kawusi taki duży kawałek ;)))) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  23. zebra jest świetna! szybka i efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda super, u mnie zawsze jest w keksówce.

    OdpowiedzUsuń
  25. ładnie i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. fajnie wyszła :) bardzo przepadam za tym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. uwielbiam takie proste i przepyszne ciacha ; ) z przyjemnością obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo dawno nie robiłam. Wyszła Ci pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  29. mniam, naszła mnie wielka ochota na takie coś;)

    zapraszam do mnie i do obserwacji jeśli ci się spodoba;)
    www.redlips-evelinafashion.blogspot.com
    pozdrawiam;*

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne! Ten smak zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Kuchnia pełna ciepła i zapachów. I wspólne z mamą pieczenie ciast w soboty po południu :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Całe wieki nie jadłam! Uwielbiam zebrę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dawno nie robiłam tego ciasta. Wyszło Ci bardzo apetyczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo smakowicie wygląda i efektownie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Totalnie zapomniałam o tym cieście, a pamiętam jak mam je robiła na każde moje urodziny jak byłam jeszcze dzieckiem. Chyba czas by po raz pierwszy upiec zebrę mojej córce:-)

    OdpowiedzUsuń
  36. uwielbiam i zjadłbym już teraz!

    OdpowiedzUsuń
  37. Od kilku dni "chodzi" za mną zebra. Myślę, że na weekend taką zrobię :) Wygląda absolutnie perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  38. wspaniałe ciacho mojego dzieciństwa :) zawsze babcia robiła, a my się zajadaliśmy... przyznam że sama nigdy nie robiłam, aż wstyd. Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Jaka śliczna Ci wyszła :) Jeszcze nie robiłam zebry, hańba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Moja mama kiedyś baardzo czesto piekła zebre, ejst pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  41. To ulubione ciasto mojej córki :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam to ciasto:) Kiedyś bardzo często piekłam je ja albo moja mama, może warto znowu przypomnieć sobie smaki dzieciństwa:)
    Dziękuje za odwiedziny, u Ciebie również baaardzo ciekawie i smakowicie, będę częstym gościem:)
    pozdrawiam, pa.

    OdpowiedzUsuń
  43. Wspaniała zeberka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Zdecydowanie mam na nią ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  45. Bardzo lubię zebrę, na nią zawsze jest ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zebra u nas kojarzy się z niedzielnymi popołudniami przy kawie:) Bardzo lubimy to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  47. nie no, ja to się wzruszyłam, to jedyne co potrafię upiec :')

    http://szicko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  48. Kiedyś moja mama piekła taką zebrę. Nie wiem czemu nie jadłyśmy jej tyle lat. Zupełnie o niej zapomniałyśmy. Dziękuję za przypomnienie :) !

    OdpowiedzUsuń
  49. Mniam przepysznie to wygląda ; ) Mam nieco inny przepis , pewnie smakuje rewelacyjnie ; ) Zapraszam : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję ♥ . Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  50. Mam nadzieję, że kiedyś wyjdzie mi takie cudo! To jest mój numer jeden do zrobienia w czasie ferii :>

    OdpowiedzUsuń
  51. Właśnie jestem z laptopem w kuchni i próbuję Twojego przepisu :D Zebra to mój numer 1 wśród ciast! :)


    Zapraszam: http://pp-popolsku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  52. Ciasto zebra kojarzy mi się z dzieciństwem. Jako dziecko często takie ciasto jadałam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  53. Rewelacja :) Wyszła Ci pięknie

    OdpowiedzUsuń
  54. takie ciacha to ja lubię! pycha.

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja robię zebrę z oranżadą. A dawno jej nie robiłam, bo jakoś zapomniałam. Muszę wrócić do niej w któryś weekend.

    OdpowiedzUsuń
  56. Wieki nie jadłam zebry,ale mi narobiłaś ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Uwielbiam tego typu ciasta.Proste nie wymyslne i przede wszytskim bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  58. uwielbiam to ciasto, tylko u mnie w domu zamiast wody dodaje się gazowany napój pomarańczowy:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  59. Robiłam kiedyś to ciasto - bardzo mi smakowało. Dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  60. To lubię - prosto i smacznie! Zebra wygląda świetnie, a zapewne również bardzo dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  61. Zebra to smak mojego dzieciństwa, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wspaniale, prosto ,smacznie ,pięknie :)
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  63. uwielbiam zebrę twoja wyszła idealnie

    OdpowiedzUsuń