niedziela, 13 kwietnia 2014

Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą



I na tym etapie skończyła się dobra pogoda. Przed nami tydzień deszczu. Wcale  mnie to nie smuci. Jak przyjadę do Polski zapowiadają ładną pogodę więc sobie zrekompensuje braki słońca. Dzisiaj  rano przyglądnęłam się sobie w lustrze i muszę stwierdzić, że straszny bladzioch ze mnie, chyba upodobniam się do norwegów pomału haha (oby mi tylko włosy nie zjaśniały). W sumie dobrze by było zmienić coś na głowie na wiosnę. Jak przyjadę do polski to skonsultuje się z fryzjerem, w  końcu trzeba sobie czasem coś odmienić. A tak jeszcze nie w temacie, chciałam wam polecić olejek arganowy, jest rewelacyjny na włosy.

Dzisiaj znowu drożdżowy wypiek, już bardziej wielkanocny, zbliżamy się bowiem do świąt, leniuchowania i łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie się w niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki  gorzkiej czekolady. 








Składniki:
50 g drożdży
szklanka mleka
500 g mąki
3/4 szklanki cukru
60 g masła
3 jajka
szczypta soli
garść rodzynek
sok z jednej pomarańczy i starta skórka



Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.

















                                         

61 komentarzy:

  1. lubię takie puchate drożdżowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wyrosła :) Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyrosła i widać że jest puszysta :) jeszcze nie piekłyśmy babki drożdżowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale, tak puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka jest zawsze smaczna, idealna do niedzielnej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie gdzieś zapodziała się mąka

    OdpowiedzUsuń
  7. przepraszam a ile mąki???
    super babka:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ idealnie wyrośnięta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka wyrośnięta! Wspaniała Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyrośnięta, puszysta. Po prostu piękna, udana baba. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Imponująca baba, pięknie wyrosła:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No piękna: puchata, wyrośnięta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pięknie wyrosła! boska mmmm

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała babka i taka wyrośnięta :) musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  15. też na Święta zamierzam upiec babkę drożdżową, ale taką z większą ilością bakalii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie lubię bakalii w cieście drożdżowym bardziej w serniku albo w keksie:)

      Usuń
  16. jaka fajna baba, super wyrosła:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczna ta babeczka, pomarańczowa musi pięknie pachnieć i jeszcze lepiej smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam Twoje przepisy! co jeden to lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale idealna baba, ja nie mam reki do drozdzowych:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkie Twoje propozycje warte są rozpropagowania dlatego nominuję twój blog do Liebster Blog Award! Więcej informacji na: http://dzemdzus.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. I jak się tu zdecydować na jedną babkę, skoro wszędzie tyle ciekawych propozycji. Pomarańczowa musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki sezon na babki:) jest bardzo smaczna, polecam taki inny ciekawy smak jak na drożdżowe ciasto:)

      Usuń
  22. Wow, wspaniała babka - świetnie wyrosła :P Wygląda rewelacyjnie :P
    Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
  23. aż po niej widać że jest mięciutka i soczysta :D

    OdpowiedzUsuń