czwartek, 15 listopada 2012

Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb

Ten tydzień nie należy do udanych, jesienne przeziębienie dopadło również mnie. Spełnieniem marzeń w takiej sytuacji jest ciepła herbata z cytryna i miodem, kocyk, kochane bamboszki, książka i odrobina ciszy, a no i oczywiście zapas chusteczek. Kontemplując te chwile sam na sam ze sobą przypomniał mi się przepis na batoniki.Jakoż etap gorączkowania miałam za sobą postanowiłam jednak zrobić sobie "coś dobrego".   Batoniki wydawały się idealnym rozwiązaniem Wykorzystałam aby je zrobić wszystkie otręby i orzechy jakie wpadły mi w ręce, wymieszałam je i gotowe. Stworzenie moich "małych cudeniek" zajęło mi 30 minut razem z pieczeniem. Nie jest to więc nic skomplikowanego ale za to bardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :)

Składniki:
płatki owsiane
otręby
płatki kukurydziane
żurawina
pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka 
puszka mleka zagęszczonego słodzonego
 pokrojone orzechy
czekolada opcjonalnie








Wykonanie:
Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji prostszej możemy użyć po prostu musli. Nie podawałam ilości gdyż wszystko zależy od tego ile chcemy uzyskać batonów. Wszystkie nasze składniki mieszamy w misce i wlewamy mleko. Masa ma być bardzo gęsta, mleko ma nam skleić poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.  Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego. 

7 komentarzy:

  1. Mmm pyszne batoniki :) nie wiedziałam, że mleko sklei wszystkie składniki.
    Po ostygnięciu są twarde? czy się kruszą?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli jest słodzone to pod wpływem ciepła karmelizuje się i klei:) są twarde :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam sama zrobić takie batoniki (przepis ląduje zatem w ulubionych). Uwielbiam te wszystkie crunchy, corny itd. Są świetne w podróży :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę świetny pomysł...wypróbuję i będę miała zdrową przekąskę dla dzieci do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och ile tu u Pani wspaniałych słodkkości, w głowie mi się zakręciło. Na batoniki czaję się od dawna, ale ciągle wypada mi coś " ważniejszego" tak czy owak dziekuję za przepis. Wrócę ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń