sobota, 23 sierpnia 2014

Tarta z śliwkami

Powroty do domu bywają ciężki. Wyjeżdżać się nie chce bo to pakowanie, przekładanie rzeczy itp. ale jak się człowiek na miejscu rozleniwi to batami go nie idzie zagonić do powrotu do domu. Natura ludzka jest dziwna. To tak samo jak narzekanie w lecie na upał a zimną na mróz. No nic mi w takim razie nie pozostaje jak wkleić zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. 









Składniki:
rulon ciasta francuskiego
300 g śliwek
dżem ze śliwek




Wykonanie:
 Gotowe ciasto francuskie rozwijamy  na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie myjemy i kroimy na kawałki śliwki. Dżemem śliwkowym sparujemy środek ciasta i układamy na nim pokrojone śliwki. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 25 minut w temp 180 stopni. Gdy ostygnie można pokroić i podać na stół. Smacznego













35 komentarzy:

  1. to coś dla mnie! pyszności :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną jakieś ciasto ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam wczoraj ciasto ze śliwkami. Muszę też spróbować Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię jeszcze dzisiaj! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze że kupiłyśmy dzisiaj śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne i szybkie ciasto. Lubię słodkości z ciasta francuskiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto szybkie i smaczne :)
    Justynko życzę miłego powrotu do domu :)

    OdpowiedzUsuń

  10. taka tarta na pewno osłodzi nawet największą goryczkę - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny, szybki sposób na zaspokojenie apetytu na smaczne ciasto. Podoba mi sią. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nabrałam na nią wielkiej ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też tak mam... jak jest blisko wyjazdu to nie chce się jechać. Jak potem to nie chce się wracać, ale do domu ;)
    A tarta wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmm...ależ smakowicie wygląda! Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak powroty bywają ciężkie :) Piękne ciacho, pozdrawiam Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękna, aż chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam sezon śliwkowy, bo chyba żadne inne owoce tak nie smakują z ciastem, jak śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szybkie, pyszne i niezawodne - uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna tarta;) U mnie w piątek na blogu śliwkowe galette. Zapraszam www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Noo i robi się jesiennie ;) Maliny i truskawki zastępują śliwki... Ale wygląda równie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. do dobrego człowiek zawsze się szybko przyzwyczaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja dawno u Ciebie nie byłam :) Tarta prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. o prosze! deser ktory moge zrobic córci:)dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Biegnę na kawę niczym błyskawica :) wygląda tak pysznie

    OdpowiedzUsuń