sobota, 16 sierpnia 2014

Popękane ciasteczka czekoladowe

Ten przepis dosyć długo czekał na realizację. Zapisałam sobie go w notesie do zrobienia i ciągle go odkładałam na później. Musze przyznać, że czekać warto było bo ciasteczka są bardzo smaczne; mocno czekoladowe i miękkie. Polecam je wszystkim smakoszom czekolady.







Składniki na 20 ciasteczek:
 90 g gorzkiej czekolady
25 g masła
jajko
3/4 szklanki mąki
łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia ciastek



Wykonanie:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa to odstawiamy ją z pieca. dodajemy jajko i cukier, mieszamy aż składniki się połączą. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem, sól i  kakao. Wszystko razem mieszkamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Jest to ważne aby masa była zbita. Na drugi dzień  z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce do pieczenia. Nie zapomnij zrobić odstępów między ciastkami gdyż trochę one urosną w piekarniku. Kulki należy lekko spłaszczyć. Pieczemy ciastka 20 minut w 180 stopniach aż zaczną pękać. Gdy wyciągniesz je z piekarnika poczekaj aż ostygną i stwardnieją, dopiero w tedy możesz przełożyć je na talerz. (Po wyjęciu z pieca ciasteczka są bardzo miękkie i można je łatwo rozkruszyć) Smacznego.











31 komentarzy:

  1. Justynko, kuszą swoim wyglądem. Kiedyś podobne jadłam. Ummm, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie desery, które w swoim składzie mają czekoladę. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasteczka! Pewnie na jednym by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują, a tę pęknięcia dodają im tym uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne ciastka, podkradam parę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychotki. Wyglądają smakowicie :-) z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

  8. porywam do kawy przynajmniej jedno, bo wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ten przepis też ju długo czeka na realizację, ale Twoje ciasteczka są tak apetyczne, że chyba się w końcu zmobilizuję i je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dawna mam na nie ochotę! Smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wyglądają :) małe łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelkie ciasteczka, zapisuje Twój przepis, wyglądają bardzo apetycznie!:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale efektowne! Przypominają trochę pierniczki alpejskie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jako wielbicielka czekolady jestem nimi zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają niesamowicie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasteczka to coś dla mnie, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  17. o chyba też muszę przestać zwlekać z ich zrobieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajnie popękane, apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jedne z moich ulubionych ciasteczek :) piękne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie rustykalne ciacha

    OdpowiedzUsuń