niedziela, 14 września 2014

Ciasteczka z sezamem

Pogoda dopisuje, w tym roku jesień jest nienormalnie słoneczna. Mam nadzieje, że będzie tak jak najdłużej. Tym razem postawiłam na proste ciasteczka z sezamem. Mam nadzieje, że zasmakują wam tak samo jak mnie 








Składniki na 40 ciasteczek
250 g mąki
150 g masła
60 g cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g sezamu
łyżeczka sody oczyszczonej





Wykonanie:
Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, dodaj roztopione masło, sezam, cukier i sodę oczyszczoną. Na koniec wbij  jajka oraz jogurt. Wszystko zagnieć razem rękami aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkuj je i wytnij ciasteczka o średnicy 4 cm.  Przełóż je na brytfankę i piec 20 minut aż się zarumienią. Smacznego. 










83 komentarze:

  1. Mniam ale fajne ciasteczka :-) bardzo lubię sezam :-) z chęcią je wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Moje dziecko uwielbia domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne są te ciasteczka! A jakie one piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnia! koniecznie musze je zrobić dla swojego synka:) zapraszam do siebie:) i jeśli to nie problem proszę o kliki pod pierwszym zdjęciem:* http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno by mi zasmakowały. Poddałaś mi właśnie pomysł, na coś do chrupania. A z sezamem? Czemu nie ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, te ciasteczka będą kolejnymi, które upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam kiedyś podobne - są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakże proste i apetyczne :) w sam raz dla szkrabów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne te ciacha! Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię sezam, kiedyś były takie iryski z sezamem....jak ja je uwielbiałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie wypróbuję przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie ciastka przepis też nie wydaje się być mega trudny chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest prosty a ciasteczka bardzo smaczne:)

      Usuń
  14. bardzo lubię takie ciasteczka do herbaty :) w sezamie jest sporo zdrowych tłuszczy, więc można jeść bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygladają pysznie i z chęcią je zrobię :-) mam tylko pytanie w jakiej temperaturze je piec :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne te ciasteczka:) muszę wyprobowac przepis:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne zdjęcia! przepiękne ciastka

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze mamy lato więc jest słońce :) jesień zaczyna się po 20-stym.........
    Ciasteczka pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak ale w praktyce niestety czuć już jesień w powietrzu.

      Usuń
  19. ależ apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ fajnie wyglądają wprost do zjedzenia, i jakie kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham sezam ciasteczka w sam raz dla mnie :D.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale ekstra pomysł i ciastecza świetne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ one cudne!!! mam słabość do sezamu :3

    OdpowiedzUsuń
  24. mniam! kupiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pochrupałabym takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłaś mi smaka, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. jakie fajne ciasteczka, idealne do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniałe ciasteczka takie akurat uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kiedyś nie lubiłam sezamu, teraz zajadam się sezamkami i uwielbiam wszystko, co sezam zawiera. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  30. czytając o słonecznej jesieni żałuję, że nie mieszkam tam gdzie ty :)
    ale te ciasteczka nastroiły mnie pozytywnie! :D
    sezamowe, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wydają się smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetne ciasteczka, uwielbiam z sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasteczka wyglądają przepysznie, uwielbiam sezam, więc muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubię sezam muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam takie przepisy i szczerze mówiąc jeśli mam wybierać spośród wszystkich dostępnych na rynku, to zawsze wybieram te kruche z jakimiś ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  36. Puszka takich ciasteczek - bezcenna! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wspaniałe :) w wolnej chwili muszę się pokusić i wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Też dziś piekę ciasteczka, tyle że dyniowe. A Twoje wyglądają smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękne ciasteczka :) Od razu zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  40. świetne i jaka śliczna pucha!

    OdpowiedzUsuń
  41. fajne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo lubię takie ciasteczka, a Twoje wyglądają znakomicie <3

    OdpowiedzUsuń
  43. Zapisuję przepis :) i chętnie go wypróbuję. Mam tylko pytanie... jak długo można je przechowywać?
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wytrzymały tydzień, po koniec tego zcasu były bardziej miękkie le nie straciły na smaku:)

      Usuń