czwartek, 4 grudnia 2014

Babka piernikowa z rodzynkami



Do świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników





Składniki:
ciasto
50 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
500 g mąki
opakowanie przyprawy piernikowej
200 g rodzynek
polewa
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%






Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut  w 180 stopniach
Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się na początku chciał połączyć, wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego














Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!

100 komentarzy:

  1. Dla mnie święta to zapach pierniczków, pomarańczy oraz mandarynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jakoś pomarańczy mandarynki nie jada się u ans na święta ale wiem, że duża ilość osób je wcina:)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Zjadłabym teraz kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. delicious...thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie! i ta polewa - mniam!
    PS. Mam nadzieję, że zmiany na lepsze :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jadłabym! Z tego co wiem, bardzo trudno jest upiec ładną babką, a ta nawet wygląda ślicznie. Jestem pewna, że smakuje równie dobrze albo nawet lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna babeczka :) a ta polewa....mniam :)
    Dla mnie święta to zapach pierniczków, pomarańczy, kapusty, kompotu z suszu...grzanego wina :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mój Boże, to wygląda ekstra, mega smakowicie!! Przesyłam pozdrowienia z Krakowa!!

    Zapraszam na mojego bloga, gdzie zamieściłam nowy post z recenzją paletki Zoeva Naturally Yours. Będzie mi bardzo miło jeśli mnie zaobserwujesz:
    http://blondivy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co piernikowe i piernikiem jest!!! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja lubię zapachy migdałów i korzenne, piernika i grzybów.... czyli to wszystko co pachnie na święta
    Babę pyszną upiekłaś. aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No, no, no ale fajna babka. Muszę przyznać, że jeszcze piernikowej babki nie jadłam. Podoba mi się pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie babki się piecze na Wielkanoc :) Może czas najwyższy zerwać z tą tradycją ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O ta, święta to zdecydowanie pierniki i grzyby ale u nas jeszcze zupa rybna, taka specjalna na która czekamy cały rok :D
    piękne babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały wypiek który cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Baba! Piękna! Mój ulubiony świąteczny zapach to zapach sernika, który się piecze pomieszany z zapachem mielonego maku. Ach w ogóle w Święta to jest jedna wielka fuzja zapachowa- ale bardzo to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam...wygląda apetycznie! oj zrobiłaś nam chętkę tylko czy uda nam się upiec takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje:) przepis nie jest trudny więc polecam:)

      Usuń
  16. Jak ta polewa pięknie spływa, mniam ! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała baba na swiąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Babka wspaniała :) Trzy tygodnie zleci szybciej niż się spodziewamy, ale za to jakie to będą fantastyczne trzy tygodnie - pełne cudownych aromatów, migających świeczek i robieniu dekoracji :) Najlepszy czas w roku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) Masz rację, mam nadzieje, że takie właśnie będą:)

      Usuń
  19. Mniam, mniam! Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczna babeczka :) Musi pachnieć fantastycznie :) Święta kojarzą mi się z zapachem piernika, cytrusów i cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. O rany,a le apetycznie wygląda! Taka pulchna i wyrośnięta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepiękna wyszła ci babka!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ślicznotka :) Ciekawe "połączenie" babki z piernikiem.

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo mi się spodobał ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Drożdżowo - piernikowo - cudnie. Za samym piernikiem nie przepadam, ale ta wersja, prooszszsz bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękna baba, do tego z drożdóżwo - piernikowa, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda wspaniale.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Na taki pomysl wczesniej nie wpadlam - musi byc pyszna i do tego przypomina swieta ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajny pomysł, babka piernikowa - no rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny pomysł na babkę! Wygląda mega apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. jakoś nie przepadam za takimi ciastami

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepysznie baba się prezentuje, uwielbam drożdżowe podkręcone cynamonem, a polewa bardzo interesująca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Jako naftowa górniczka za życzenia dziękuję:-) I częstuję się pyszną babką:-)

    OdpowiedzUsuń
  35. to coś dla mojej mamy która uwielbia pierniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób jej prezent na święta i skorzystaj z przepisu:)

      Usuń
  36. Super wygląda, taka prawdziwa baba, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Kawałeczek skubnę, pyszności dosłownie i to piernikowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje:) proszę bardzo, chętnie się podzielę;)

      Usuń
  38. Przyznam, że takiej babki jeszcze nie jadłam. Wygląda świetnie. Przepis od razu zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Taka babeczka pachnąca piernikiem to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam grudzień za te korzenne zapachy. Mają w sobie jakąś magię.

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam korzene wypieki :)

    OdpowiedzUsuń