W końcu udało mi się wyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już go odcedziłam zmieliłam i zrobiłam z niego sernik ha! Jestem z tego powodu bardzo dumna gdyż bardzo mi leżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
spód:
2 paczki herbatników
1/2 kostki masła
masa:
1 kg mielonego twarogu
puszka mleka kokosowego
szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy
5 jajek
150 g suszonych śliwek
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie albo za pomocą rozdrabniacza) Następnie wlewamy roztopione masło do pokruszonych herbatników i mieszamy aż uzyskamy miękką "papkę". Wykładamy nią brzegi i dno tortownicy.
Do miksera wkładamy ser z żółtkami i mieszamy. Dodajemy mleko, cukier puder cały czas mieszając. Kolejno wsypujemy budyń (mieszamy mikserem) oraz ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy serowej, mieszając już tylko ręcznie łopatką. Na sam koniec kroimy śliwki i wsypujemy je do masy (mieszamy) Do przygotowanej tortownicy wlewamy gotową masę serową i wkładamy do piekarnika. Sernik musi się piec przynajmniej godzinę. Ja stosuję zasadę, że przez pierwsze półgodziny piekę sam spód w temp 150 stopni a później sama górę w tej samej temperaturze, dzięki temu mam dokładnie wypieczone ciasto. ( wiem, że sernik jest "'ciężkim ciastem" i czasami lubi się nie dopiec dlatego jeśli macie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można je ozdobić tak jak ja, posmarowałam wierzch gotową masą karmelową i ozdobiłam bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się również roztopiona czekolada. Smacznego:)
Poezja smaku:) Świetne zestawienie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
dziękuję:)
UsuńŚlinka cieknie od samego patrzenia. Dawno nie jadłam sernika. Twój wygląda tak pięknie i ... smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo zwłaszcza że to mój pierwszy sernik od baaardzo dawna:)
UsuńSernik wygląda wspaniale! A jak musi smakować z własnego twarogu! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny polecam:)
Usuń... mniam!! wygląda cudnie! i wielce gratuluję, ja tez się przymierzam do sernika.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPoezja smaku! Pracowity wypiek, ale warto :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, czasami warto się natrudzić:)
UsuńSuper pomysł, aż chciałoby się spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam więc przepis:)
Usuńbardzo apetycznie wygląd, pyszności;
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html
dziękuję:)
UsuńSernik. Mniam.Wygląda super
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpiękny! Z pewnością przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:) dokładnie tak:)
Usuńjako,że to nie sezon na śliwki,ja bym dodała może inne owoce,ale sam sernik kusi.Szkoda,że tak trudno dostać mleko kokosowe bez gumy quaram i innych śmieci,Ja jak robię spód z herbatników z masłem,to potem zawsze przeklinam,że wychodzi zbyt twardy,ciekawa jestem jak Tobie wyszedł.
OdpowiedzUsuńNo i ser zrobiłaś sama-szacunek :)
to są suszone śliwki więc nie ma różnicy czy jest na nie sezon czy nie. Niestety z mlekiem kokosowy jest ciężko:)
UsuńTen sernik jest doskonały! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za taki komentarz, nic mnie bardziej nie motywuje do dalszej pracy:)
UsuńŚlinka cieknie!!!! no i gratulacje!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńmniam, świetne zestawienie smaków :) piekłam kiedyś tartę ze śliwką i kokosem, super razem wypadają :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) zgadza się to jest zestawienie smaków które dobrze się sprawdza:)
UsuńWygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPieczenie odbywa się z termoobiegiem, czy bez :) ?
OdpowiedzUsuńtak z termoobiegiem:)
UsuńSernik z kokosem to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielę:)
Usuńno no kuszący !
OdpowiedzUsuńcudowny sernik, a jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńTe śliwki w środku wyglądają niebiańsko ♥
OdpowiedzUsuńA na serniki czekam, bo jestem ich ogromną fanką ;)
http://poranny-talerz.blogspot.com/
haha no to bardzo dobrze:)
UsuńWspaniały serniczek. Ten rodzaj ciasta lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńtak samo jak ja:) dziękuję:)
UsuńUwielbiam serniki, a Twój prezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo ciekawy sernik. Super jest tren pomysł z dodatkiem śliwek. Pycha.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMusiał smakować przepysznie 😄
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńzgadza się:)
Usuńgratulacje:) sernik prezentuje się wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńwygląda lepiej niż kupny!
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło to słyszeć:)
UsuńMuszę wypróbować smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńhttp://www.khatstyle.blogspot.com/
polecam przepis:)
UsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńGenialnie wygląda!!!! Na pewno jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńTorcik perfekcyjny, ślinka cieknie....mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńBardzo jestem ciekawa jego smaku, prezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj ten pomysł:)
Usuńuwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńja też:) polecam więc przepis:)
UsuńBeautiful !
OdpowiedzUsuńthanx:)
UsuńBardzo smakowity serniczek. Ja nie mam nic przeciwko kolejnym przepisom na takie serowe pyszności. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńdziękuje:) postaram się wymyśleć coś ciekawego:)
UsuńNie dość, że własnoręcznie robiony i pierwszy od dawna, to jeszcze taki smakowity. Aż mi się zachciało kawałka...
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, mam nadzieje, że następne również przypadną do gustu:)
UsuńPrzybyła smakoszka wszystkich serników i mówi: chcę ten sernik!:) Justynko świetny sernik no i śliwki w środku-pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, szukam teraz kolejne pomysłu na sernik:)
Usuńgratuluję w pełni samodzielnego sernika. Kwaszenie mleka jest mi całkowicie obce, więc podziwiam :D
OdpowiedzUsuństandardowo... wpadam do Ciebie, oglądam zdjęcia tych smakowitości i nabieram takiej ochoty na ciasto, że muszę coś upiec ;)
dziękuję bardzo:) zapraszam:)
UsuńFenomenalny wyszedł ci ten sernik, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPrzepięknie wygląda. Sernik, poza tartą cytrynową, to zdecydowanie moje ulubione ciasto ;)
OdpowiedzUsuńdobry wybór, tarty cytrynowe są świetne:)
Usuńkurka no, nie mam teraz możliwości piec, a tak już bym chciała, a Ty mnie kusisz czymś tak wspaniałym :( buziaczki i zjedz za mnie kawałek więcej :P
OdpowiedzUsuńa bo ja taka zła jestem i kuszę:D:P Oj nie każ mi się opychać bo się nie podniosę z fotela:P będziesz miała piec to upieczesz coś pysznego i będę podziwiać zdjęcia:)
UsuńŚlicznie przyozdobione musi byc przepyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńPodziwiam ciebie że chciało ci się robić ser,no ale faktycznie jak nie masz wyboru co zrobić. Sernik pyszny i piękny
OdpowiedzUsuńdokładnie nie miałam za dużego wyboru jeśli chciałam zjeść sernik:)
Usuńpo takiej przerwie należał się godny wypiek z serem :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńJestem pełna podziwu dla kunsztu i cierpliwości. Najprościej iść do sklepu, czy na targ i kupić twaróg, ale robic od podstaw, to jest sztuka. Z niecierpliwością czekam na zmasowany atak przepisów na serniki w Twoim wydaniu
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:) już szukam jakiegoś ciekawego przepisu:)
UsuńWoooow, jest obłędny!
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, więc niecierpliwie czekam na kolejne przepisy :)
Serniczek cudo! narobiłaś mi smaka bo chodzi za mną taki sernik z masą krówkową :) no i ogólnie pomysł bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuń