Coraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz, jest to blog który serdecznie polecam wszystkim łasuchom. Można na nim znaleźć wiele świetnych inspiracji do pieczenia a przede wszystkich nacieszyć oczy pięknymi zdjęciami. A jak mój osobisty łasuch ocenił to ciasto? Stwierdził, że jest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu.
W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog rudasłodycz tamta wersja ciasta jest na biszkopcie.
Składniki na blaszkę 30 na 35 cm
ciasto:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jajka
3 łyżki śmietany 18%
Krem czekoladowy:
0,5 l mleka
2 budynie czekoladowe
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
Krem śmietanowy:
500 ml śmietany
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo
paczka duża herbatników
dżem śliwkowy
kakao gorzkie
tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany cały czas ucierając. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy aż do ich połączenia. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Masa: Część mleka odlewamy do szklanki a resztę podgrzewamy. Do szklanki wsypujemy budynie i mieszamy aż się rozpuszczą, Następnie wlewamy je na gotujące się mleko (jeżeli na opakowaniu pisze aby dodać cukier należny to zrobić). Cały czas energicznie mieszamy aż budyń się zetnie. Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mało ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt.
Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Następnie delikatnie dodajemy ją do śmietany cały czas mieszając. Gotową śmietanę przekładamy na herbatniki. Wszystko posypujemy gorzkim kakaem i wiórkami czekoladowymi. Ciasto musi pozostać kilka godzin w lodówce jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.
Wygląda genialnie i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczne, polecam:)
UsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńRobiłam to ciasto na Boże Narodzenie i muszę przyznać, że jest pyszne, u mnie w rodzinie wszystkim smakowało :) Ja swoje robiłam na biszkopcie.
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar zrobić następną wersje na biszkopcie:)
UsuńOch!!! Jakie apetyczne!!!Rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńwięc wypróbuj przepis, nie zwiedziesz się:)
UsuńAle to musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńi takie właśnie jest:) polecam przepis:)
UsuńPlanuje to ciasto wypróbować. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńnie zawiedziesz się:)
UsuńBardzo ciekawa nazwa ciasta, wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) dosyć egzotyczna:)
Usuńpieknie wygląda ta kubanka :) u mnie przepsi czeka w kolejce :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić go na święta:)
UsuńFajne ciacho i nazwa! Osobisty łasuch ma rację - widać, jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńcudowne ciacho :) zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńdobry wybór:)
UsuńObłędnie się prezentuje !! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda obłędnie! Już kiedyś o tym cieście słyszałam i miałam nawet zrobić ale zapomniałam o nim, dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńno to teraz czekam na przepis na Twoim blogu:)
UsuńZnam to ciasto i jest pyszne. Wyszło Ci cudownie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAleż ty nas rozpieszczasz tymi słodkościami <3
OdpowiedzUsuństaram się:)
Usuńupiekę na święta, bo wygląda bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńświetny wybór:)
UsuńJadłam to ciasto, jest pyszne, chociaż bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuńmyślałam, że będzie słodkie ale mnie wyszło w sam raz:)
UsuńRewelacyjne! Ciasto bardzo bogate i na pewno mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ono właśnie takie jest:)
Usuńpysznie wygkąda
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńKorzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
Szczegóły na blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
dziękuje:)
UsuńCoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMmm rozpływam się na ich widok ! Ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńpolecam więc zrobić sobie takie ciasto:)
UsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądające ciasto - super ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńmusi być obłędne :)
OdpowiedzUsuńtakie właśnie jest, polecam przepis:)
Usuńsuper ciacho! coś czuje,że niedługo będzie wypróbowane :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy:) mam nadzieje, że się pochwalisz rezultatem:)
UsuńO! Widzę, że już niedługo i u mnie zagości, bo kusi wyglądem i składem ta Twoja kubańska piękność:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że pochwalisz się efektem:) Na pewno się nie zawiedziesz:)
UsuńWow! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na konkurs: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2015/03/konkurs.html
dziękuję:)
UsuńRewelacyjne ciasto, pięknie wygląda, a smak pewnie nie do opisania, taki pyszny! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNie znałam tego ciasta, ale prezentuje się nieźle...
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńAle okazałe ciacho, aż się napatrzeć nie mogę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle cudowne ciacho.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCudo! Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńObserwuje, bo coś czuje, że nie raz tutaj powrócę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, M.
http://hipnature.blogspot.com/
zapraszam ponownie:)
UsuńNo jest coś pysznego do kawy , którą tak wspaniale przyrządzasz. Przepis baaaardzo słodki, ale ciekawy. Skorzystam jak się z choróbska wykaraskam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhaha no tyle słodyczy na raz kawa i takie ciacho:) życzę powrotu do zdrowia:)
UsuńTyle smaków w jednym cieście ^^
OdpowiedzUsuńJuż mi się podoba :)
polecam więc zrobić na święta:)
Usuńno,no,no.. wygląda obłędnie! i tyle ma w sobie dobroci.. :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że okrzyknięto go na razie ciachem roku :)
nie upiekę, nie zjem ale sobie popatrzę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pyszne jest :)) Super Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńŚlinię się na klawiaturę :) muszę zapamiętać tą nazwę i wypróbować przepis ostatnio jestem strasznym łasuchem na słodkie :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, mam nadzieję, że mi wyjdzie :D Jutro próbuję!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, narobiłaś mi smak :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńFajne warstwy ciacha, wygląda obłędnie i efektownie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje (: zapraszam do mnie, na początkującego bloga (:
OdpowiedzUsuńhttp://stworzonabygotowac.blogspot.com/?m=1
Robiłam to ciasto, jest pyszne.
OdpowiedzUsuń