sobota, 28 marca 2015

Wielkanocna babka marmurkowa

Czas zacząć pieczenie świąteczne. W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjną wersje babki. Polecam przepis jest bardzo smaczna, nie jest sucha i to świetne połączenie smaku wanilii i czekolady pycha:) I tak zaczyna od dzisiaj dwa tygodnie odpoczynku a  książki odkładam na półkę.  






Składanki:
250 g masła
5 jajek
1 szklanka mleka
300 g cukru
600 g mąki 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
lukier cytrynowy

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego






















Wielkanocne Smaki - edycja V

39 komentarzy:

  1. Mm szalenie mi się podoba - pewnie tak samo smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko, co za widok. Ummm, mniam. Taka piękna babka, i tak cudnie ją pokazałaś. Ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justynko baba cudowna :-) wygląda wspaniale i jestem przekonana, że tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa polska, swojska baba. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna baba, aż kusi sięgnąć po kawałek

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękności, a ten rozpływający się lukier po babce wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak robisz ten lukier, bo mi nigdy taki żółty nie chce wyjść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam z siebie taki żółty nie wyjdzie, też próbowałam kilka razy. Trzeba dodać barwnik spożywczy.

      Usuń
  8. ojej jaka śliczna babeczka - wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna! Wypasiona, na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka piękna i pyszna babeczka :) Polewa dodaję jej dodatkowego smaczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyśmienita babka, i ten lukier :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna babka, na święta musi być obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  13. świetnie wygląda ta dwukolorowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, fantastyczna! Idealna na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka fajna babeczka, sama bym zjadła do kawki

    OdpowiedzUsuń
  16. ja fanką babki nie jestem, no ale w domu lubią :D
    Piękna ci wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie babki lubię najbardziej - Wilgotne !! :) Super :)

    OdpowiedzUsuń