czwartek, 21 maja 2015

Ciasto brzoskwiniowo-orzechowe



Dzisiaj chciałam wam zaprezentować moją własny pomysł na ciasto. Wyszło smacznie, nie zbyt słodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy.





Składniki:
ciasto:
200 g orzechów mielonych
250 g masła
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki
masa:
1l mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła
5 łyżek cukru
dodatkowo:
5 dużych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe




Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło miksujemy razem z cukrem aż się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcję na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem aż się połączy .Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy, kroimy na plastry i układamy rzędami na masie. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego.
















    

24 komentarze:

  1. Justynko wspaniały pomysł. Ciacho prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda i chętnie jeden kawałek porwę do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie pyszne również na czwartek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. juz wyobrażam sobie ten fantastyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, połączenie orzechów i brzoskwiń brzmi przepysznie i orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. -To połączenie smaków , wygląd sprawia że chce się człowiek poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie. Idealne jako pyszny deser. Nie wiem czemu mam wielką słabość do ciast z nutką orzechową. Lubię takie autorskie pomysły na ciasto. Z wielką chęcią kiedyś przetestowałabym Twój pomysł u siebie w kuchni, bo wydaje mi się bardzo interesujący. A galaretkowa góra dopełnia też wspaniałego wyglądu całości. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm aż chyba zrobię w przyszłym tyg :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię orzechów w ciastach, ale to Twoje ciacho wygląda tak cudnie, że kawałeczek na pewno bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie, muszę go upiec;)
    Justynko zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo eleganckie i zapewne pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje to ciasto, z pewnością pysznie też smakuje. Gratuluję udanego pomysłu!!

    OdpowiedzUsuń
  14. brzoskwinie i orzechy - bardzo smaczne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda świetnie, i fajny pomysł na ciasto orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie się prezentuje ;) A połączenie brzoswkiń i orzechów napewno dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy do ciasta nie dajemy jajek?

    OdpowiedzUsuń