Dzisiaj chciałam wam zaprezentować moją własny pomysł na ciasto. Wyszło smacznie, nie zbyt słodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy.
Składniki:
ciasto:
200 g orzechów mielonych
250 g masła
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki
masa:
1l mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła
5 łyżek cukru
dodatkowo:
5 dużych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło miksujemy razem z cukrem aż się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcję na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem aż się połączy .Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy, kroimy na plastry i układamy rzędami na masie. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego.
Bardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJustynko wspaniały pomysł. Ciacho prezentuje się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i chętnie jeden kawałek porwę do herbatki :)
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszne również na czwartek:)
OdpowiedzUsuńjuz wyobrażam sobie ten fantastyczny smak :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, połączenie orzechów i brzoskwiń brzmi przepysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń-To połączenie smaków , wygląd sprawia że chce się człowiek poczęstować :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Idealne jako pyszny deser. Nie wiem czemu mam wielką słabość do ciast z nutką orzechową. Lubię takie autorskie pomysły na ciasto. Z wielką chęcią kiedyś przetestowałabym Twój pomysł u siebie w kuchni, bo wydaje mi się bardzo interesujący. A galaretkowa góra dopełnia też wspaniałego wyglądu całości. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmmmm aż chyba zrobię w przyszłym tyg :)
OdpowiedzUsuńNie lubię orzechów w ciastach, ale to Twoje ciacho wygląda tak cudnie, że kawałeczek na pewno bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, muszę go upiec;)
OdpowiedzUsuńJustynko zapraszam na konkurs :)
:Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo ładne!
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie i zapewne pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńOj musiało być bardzo smaczne! ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje to ciasto, z pewnością pysznie też smakuje. Gratuluję udanego pomysłu!!
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie i orzechy - bardzo smaczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, i fajny pomysł na ciasto orzechowe.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ;) A połączenie brzoswkiń i orzechów napewno dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta nie dajemy jajek?
OdpowiedzUsuń