niedziela, 10 maja 2015

Ciasto grysikowe z truskawkami (proste ciasto bez pieczenia)

Po całym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę.









Składniki:
spód:
paczka herbatników 
150 g masła
masa:
1 l mleka
1 szklanka cukru
kostka masła
2 szklanki kaszy mannej
dodatkowo:
galaretka truskawkowa
400 g truskawek
bita śmietana do dekoracji






Wykonanie:
Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej herbatniki.  Powstałą gęstą masę układamy na dnie i brzegach tortownicy. 
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem.  Na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. 
Truskawki myjemy i układamy je pionowo  tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego. 


























55 komentarzy:

  1. Świetne są takie ciasta bez pieczenia. Teraz kiedy pojawiają się już owoce to właśnie takie ciasta będą się cieszyły ogromnym powodzeniem. Tak więc póki jeszcze nie zrobiłam poczęstuję się kawałkiem od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, latem nie masz ani ochoty ani czasu n stanie przy ciepłym piecu więc takie rozwiązanie jest idealne:)

      Usuń
  2. pyszne ciacho :) ach aż zachciało mi się truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda, truskawki. Mm :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekam na truskawki na działce i do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:) takie są najsmaczniejsze:)

      Usuń
  5. smakołyki,rarytasy z kaszy manny...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach te truskaweczki jakie one urocze i ile dodają powabu każdemu wypiekowi. Bardzo się cieszę na nadchodzący sezon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też co roku nie mogę się doczekać truskawek:)

      Usuń
  7. Takie ciasta często robię latem, są bardzo dobre i szybkie do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie truskawkowe ciacho to pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto no i te truskaweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :):) świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam, może ugoszczę znajomych na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Justynko, to ciasto wygląda fantastycznie!!! Nic tylko zajadać się takim smakołykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O! Letni torcik i truskawki. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne letnie ciasto.Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sezon truskawkowy uważam za rozpoczęty, zatem takie przepisy jak najbardziej przygarniam. Super pomysł- ciasto proste, szybkie i na pewno bardzo smaczne, a w dodatku prezentuje się niezwykle apetycznie. Śmiało mogłoby służyć nawet jako tort np. urodzinowy. Pozdrowionka serdeczne ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo:) w sumie nie pomyślałam ale rzeczywiście na letnie przyjęcie urodzinowe mógłby być dobry taki wypiek:)

      Usuń
  17. Świetne ciasto ,kusi już samym wyglądem, te truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny kawał ciacha! Nie wygląda na takie bez pieczenia- przeciwnie, wygląda jakbyś włożyła w niego mnóstwo pracy, a tu taka niespodzianka:) Proste i takie okazałe- nic tylko robić:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) dokładnie, siadać i się zajadać:) polecam przepis:)

      Usuń
  19. Faktycznie rozpusta, wygląda rewelacyjnie. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda wspaniale, uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Wtedy przynajmniej nie trzeba się martwić o przypieczenie, opadnięcie, czy wyjęcie za wcześnie z piekarnika itp. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, ja też wolę takie ciasta:)

      Usuń
  21. Fantastyczne ciacho! Teraz nie pozostaje nic innego jak czekać na wysyp truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam takie dawno temu i kompletnie o nim zapominiałam! Pięknie wygląda! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  23. ale to ciasto wygląda obłędnie :) normalnie ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Niesamowite to ciasto :) Zjadłabym teraz sobie taki kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie ciasta grysikowe :) Piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie zrobię... bo zjadłabym całe;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. zrobię, koniecznie! poczekam tylko, jak mi się truskawki pokażą

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj, chyba wkrótce uskutecznię grysikowca, bardzo mnie zachęciłaś swoim ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis:)!Na moim blogu pojawił się nowy post: http://kingefashion.com/big-pink-bag/ Zapraszam serdecznie :)! Dodaję do obserwowanych, będę zaglądać tutaj częściej. Buziaki Kingefashion;*

    OdpowiedzUsuń
  30. Rewelacyjny przepis :) Ciasto wygląda znakomicie, lubię takie niecodzienne ciasta

    OdpowiedzUsuń