środa, 6 maja 2015

Tarta z rabarbarem


Zaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam żeby właśnie zrobić takie ciasto ale niestety łasuch pokręcił na taką propozycje nosem więc musiałam wymyśleć coś innego.A wy jak lubicie jeść rabarbar?





Składniki na formę o średnicy 40 cm
150 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
300 g mąki
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia 
0,5l mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
około 800 g rabarbaru


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W powstałym stożku robimy otwór i wbijamy tam jajka i dodajemy śmietanę. Masło kroimy na plastry i dodajemy na szczyt stożka. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę i oddzielamy 3/4 z całości. Większą część  ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na  formie. Następnie gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu. Smarujemy nim  ciasto w formie. Rabarbar kroimy na kawałki i rozkładamy równomiernie na budyniu. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niej wąskie paski. Układamy je w formie kratki na rabarbarze, Wszystko posypujemy obficie cukrem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gdy cisto ostygnie można podawać. Smacznego.


















Rabarbarowa rewolucja

45 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda ta tarta :-) muszę taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna ta tarta! Uwielbiam ciasta z budyniem :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w dzieciństwie jadłam go w racuchach, a teraz najchętniej na kruchym cieście;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja najbardziej w wersji drożdżowym:)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne! Uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie kruche ciasto w połaczeniu z rabarbarem :) smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuje więc wykorzystać przepis:)

      Usuń
  6. Sezon na rabarbar uważam za oficjalnie rozpoczęty. Uwielbiam ciasta/tarty z rabarbarem i z wielką chęcią i apetytem pokusiłabym się na taki piękny kawałeczek. :) Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, że nie tylko ja lubię tak rabarbar:)

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasta z owocami. Bardzo lubię tarty. I bardzo lubię rabarbar. Ale pysznie u Ciebie. A ta krateczka na wierzchu jest cudna. I to jeszcze bardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, Justynko, taką tartę to ja chętnie :) super!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się prezentuje, sięgam po kawałek, bo bardzo lubię ciasta z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka śliczna krateczka. Mój rabarbar musi jeszcze podrosnąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też się przymierzam do rabarbaru z budyniem, ale wciąż brak czasu. Wygląda zjawiskowo, mega kruchy spód. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne ciacho :) bardzo lubię tarty i rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna tarta i bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale narobiłaś mi smaku na rabarbar, pyszny, kwaskowy...:)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie połączenie :) pychota

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo zachęcająco,aż się prosi,żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie połączenia jak kruche ciasto i rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też dziś gościła tarta z rabarbarem. Uwielbiam to ciasto i ten kwaskowy smak rabarbaru :) Pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Absolutnie uwielbiam! Pięknie Ci wyszła ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta z rabarbarem to jest to:) uwielbiam wypieki z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Znakomite ciasto, z chęcią się przyłączę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jeszcze nie robiłam tarty z rabarbarem, ale Twoja wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  23. biegniemy po rabarbar na rynek :) pycha

    OdpowiedzUsuń