sobota, 18 lipca 2015

Pełnoziarniste drożdżówki z śliwkami


Co zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam








Składniki na 10 drożdżówek:
50 g drożdży
500 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanka mleka
szklanka ksylitolu
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 jajka
0,5 kg śliwek




Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej  i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce  (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić kruszonkę wystarczy wymieszać trzy łyżki mąki z taką samą ilością cukru i zalać nie wielką ilością tłuszczu tak aby powstały grudki). Gotowe drożdżówki pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumienią. Smacznego.















32 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie drożdżowy! Ze śliwkami jeszcze w tym roku nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Fajny klimacik z tą chustą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, zdecydowanie przepis przyda się na nadmiar śliwek ;) Ja akurat mam węgierki, jeszcze są niedojrzałe, ale znów, i wtym roku będzie ich sporo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyna cudowne drożdżówki i to jeszcze ze śliwkami....super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne wyszły ci te drożdżówki! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż tutaj czuję jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to teraz trzeba sobie takie zrobić:)

      Usuń
  7. Pyszne bułeczki, ze śliwkami muszą i pachnieć i smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pysznie! za śliwkami nie przepada, zmieniłabym np na truskawki i cała rodzina by się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentują Justynko, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie drożdżówki na każdą okazję się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj poczęstowałabym się taką drożdżówką bardzo chętnie! Ze śliwką najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, uwielbiam domowe drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za śliwkami, ale szczerze mnie do tego zachęciłaś :) Niedługo zbliżają się kolejne wakacyjne wyjazdy, będą idealnie pasowały na podróż. Bardzo dziękuję :)
    /http://zaczytana-oczytana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że sprawdzą się w podróży:)

      Usuń
  14. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga apetytnapieczenie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają te drożdżówki, ze śliwkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne drożdżówki, porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawa odmiana od pszennej drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń